Fisk för medvetna

I svenska vatten finns gott om utmärkt matfisk. Abborre är bara ett exempel. Stridslysten vid sportfiske och utmärkt matfisk när den väl hamnat i pannan.

Foto:

Stockholm h(TT Spektra)2008-06-19 06:00
Abborrbenen kan tyckas vara oräkneliga, men fileas fisken och benraden som utgår från ryggbenet putsas bort är det bara ätbara delar kvar. Skär loss filén som vanligt, skär bort skinnet med liggande kniv med början från stjärten och framåt. Sök reda på benraden i höjd med platsen där ryggraden satt och skär helt enkelt bort benen med ett snitt på vardera sidan. Stjärtbiten är alltid benfri så där avslutas snittet. Tekniken kallas att "skära byxor" vilket kommer sig av att filén ser ut som ett par byxor med lite fantasi.
Stekt abborre med stuvad fänkål
För 4 personer
4 abborrar
2-3 msk ströbröd av vete
salt och vitpeppar
smör till stekning
Till stuvningen:
1 stor fänkål
1 gul lök
1 1/2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mager grädde
1 dl vitt vin eller grönsaksbuljong
salt och peppar
Till servering:
blandad grönsallad
dill
citron
1. Rensa och filea fisken. Skär bort skinn och putsa bort alla ben.
2. Strimla fänkål och gul lök ganska tunt. Fräs strimlorna med smör i kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med grädde, vin eller buljong. Sjud stuvningen några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Vänd abborrfiléerna i ströbröd och stek dem med smör i medelvarm panna. Salta och peppra lätt.
4. Lägg upp stuvningen och toppa med abborrfiléer. Dekorera med dill och citron. Valfri potatis och blandad grönsallad passar bra till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om