Ämnesomsättning är detsamma som kroppens förbränning - kroppen omsätter maten vi äter för att utvinna energi. Ju mer vältränade vi är, eller snarare ju mer fettfri massa kroppen har, desto högre ämnesomsättning får vi.
Generellt sjunker ämnesomsättningen med åren. Hos kvinnor efter klimakteriet rör det sig om ungefär 100 kalorier per dag, på grund av att muskelmassan minskar - vilket motsvarar två skivor ost, en banan eller en liten kaka.
- Men det är ingen naturlag att vi förbränner mindre bara för att vi blir äldre. Den främsta orsaken till att muskelmassan minskar i samband med att vi åldras beror på att vi ändrar vårt beteendemönster, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.
Att fasen runt 50-årsstrecket brukar kopplas samman med en minskad förbränning, tror Kristina Andersson har att göra med att många livsstilsförändringar sker just då.
- Barnen börjar bli vuxna och flyttar ut, man får tid över för sig själv, börjar kanske lyxa till det med lite extra god mat, ett glas vin till maten och en kaka till kaffet, samtidigt som man rör på sig mindre.
Bygga muskler
Dessutom sker det stora hormonella förändringar i kroppen i klimakteriet som minskar muskelmassan något, men den förändringen är försvinnande liten, menar Kristina Andersson.
Att vi inte skulle kunna bygga muskler på äldre dagar är också en myt, enligt Kristina Andersson.
- Enligt studier vid Umeå universitet med styrketränande damer i 75-årsåldern, kan man mycket väl öka sin muskelmassa i den här åldern, kommenterar hon.
Kroppens kapacitet
Men det är inte bara graden av fysisk aktivitet som påverkar vår ämnesomsättning, hur mycket vi äter spelar också roll.
- Om man plötsligt börjar äta väldigt lite börjar kroppen gå på sparlåga. Musklerna bryts ner och kroppen anpassar sig till att kunna överleva på mindre energi. Börjar man sedan äta som man gjorde innan går man upp i vikt eftersom förbränningen minskat på grund av en minskad muskelmassa. Kroppens kapacitet att överleva till varje pris, är väldigt stor.