Skaffa skafferi!

Skafferiet var obligatoriskt i svenska hem fram till och med 1950-talet. Efter några årtionden med högmoderna köksinredningar börjar de gamla skafferierna bli uppskattade igen.

Vinstället i gammal stil kostar 495 kronor hos www.countrybymail.se.  FOTO: countrybymail.se

Vinstället i gammal stil kostar 495 kronor hos www.countrybymail.se. FOTO: countrybymail.se

Foto: countrybymail.se

Stockholm 2012-03-31 06:00

Ett riktigt skafferi med ordentligt kalluftsintag står åter högt på många önskelistor i dag. I skafferiet är det utmärkt att förvara mat som inte kräver riktigt samma kyla som i ett kylskåp - frukt och grönsaker, sylt och konserver.

Tittar man på gamla husritningar från förra sekelskiftet finns skafferiet alltid med, nästan alltid placerat i husets nordöstra hörn. Här kommer inte solen åt att värma upp under sommaren, och luftintaget ligger i skugga.

De äldre skafferierna var oftast stora nog att gå in i, som en mindre klädkammare, och hade väggfasta hyllor. Längre in på 1900-talet, efter funkisens intåg, övergick skafferet till att bli ett högskåp i köksinredningen, oftast placerat mot en norrvägg och med luftventil direkt genom väggen. I vissa fall där det inte gick att placera skafferiet direkt mot väggen och därmed dra nytta av ytterväggens kyla, kunde man dra in en tilluftsledning så att den kalla utomhusluften leddes in i skafferiet ändå och gav just det skåpet lite kyla. Men med kylskåpens genomslag försvann skafferierna allt mer.

Ekotrend
- Nu börjar allt fler intressera sig för att skaffa skafferi igen, speciellt inom ekobyggande, berättar Varis Bokalders, arkitekt och expert på ekologiskt byggande.

- Det går utmärkt att bygga ett skafferi även i nybyggda lågenergihus. Då leder man in kyla via en jordledning i marken, och sätter en egen skorsten på skafferiet för att få luften att cirkulera. Under sommarmånaderna när det ändå blir för varmt i skafferiet kan man kyla det med hjälp av ett kylaggregat, berättar han.

Problemet många har även med äldre skafferier är just att de blir lite för varma, eftersom vi har högre inomhustemperatur i våra hus i dag, jämfört med vad man hade för hundra år sedan.

Lösningen på det kan vara att isolera skafferiet - mot huset.

- Oftast är det dörrarna som är dåligt isolerade och läcker igenom för mycket värme. Det kan man lösa genom att isolera skafferidörren på insidan med kork, som både isolerar bra, men också tål fukten i ett skafferi, säger Varis Bokalders.

- Sätter man dessutom en egen skorsten på skafferiet kan man också få bättre cirkulation på luften, och därmed hålla kylan bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om