Om Volvo med sitt nordiska påbrå ska bygga en elbil måste den vara lika vinterbonad, komfortabel och säker som en vanlig Volvo. Det var villkoret för att göteborgarna skulle ge sig in i elbilsbranschen, enligt Annelie Gustavsson som leder projektet. Den ska också kunna ta sig 10-15 mil per laddning.
Två kronor milen
De första bilarna började levereras till utvalda kunder i Europa och Kina redan i höstas och när jag nu tar en provtur från Kiruna och norrut har konstruktörerna förfinat tekniken ytterligare. Den officiella förbrukningen är nu nere i 2,34 kilowattimmar per mil och själv noterade jag faktiskt 1,87 efter cirka tio mils körning. Fast då gick det förstås mest rakt fram på perfekt plogade vintervägar.
Med elström hämtad från norrländsk vattenkraft, som är lika grön som det lappländska norrskenet, är koldioxidutsläppen nästan noll. Dessutom åker man billigt. Ett par kronor milen jämfört med 6-7 kronor för en C30 med dieselmotor.
För att ge Volvo C30 Electric en räckvidd på 15 mil krävs batterier på 24 kilowattimmar. De är placerade dels där tanken annars sitter och dels centralt i bilens längdriktning. Bagageutrymmet påverkas alltså inte alls.
Elmotorn, som ersatt den konventionella förbränningsmotorn i fronten, ger 111 hästkrafter men, framför allt, ett vridmoment på 220 newtonmeter redan från start. Kraften kommer så omedelbart att det är svårt att undslippa hjulspinn på de isiga vintervägarna.
Toppfarten är begränsad till 130 kilometer i timmen, för att spara ström, men också för att slippa växellåda.
Den certifierade räckvidden är 16,3 mil men Volvo anger 15 mil som mera realistiskt. Att ladda batterierna fullt tar 6-10 timmar beroende på strömstyrka.
Som en gammal Saab
Det unika med Volvos elbil är klimatsystemet som hämtar värmen från ett etanoldrivet aggregat i motorrummet. Därmed slipper man tära på batterierna. Trots att bilen stått en hel natt i 25 minusgrader blir kupén snabbt varm och rutorna is- och imfria.
Vill du ha en varm bil redan från start kan värmeaggregatet aktiveras i förväg från mobiltelefonen.
Växelväljaren har tre lägen. Framåt och bakåt - plus neutralläge. För att slippa energiåtervinnande motorbroms vid landsvägskörning kan du även välja H-läge som låter hjulen rulla fritt när gaspedalen släpps upp. Det är väl att svära i kyrkan, men visst påminner det lite om en gammal Saab?