Kinesiska ska jämställas med tyska, franska och spanska i skolan. På måndagen fick Skolverket i uppdrag att ta fram kurs- och ämnesplan för språket i grund- och gymnasieskolan.
"Gammaldags syn"
- I dag fokuserar vi på europeiska språk bland de valbara språken i skolan. Men det är en gammaldags syn; på 2000-talet kommer andra språk bli viktiga, säger utbildningsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande.
Kinesiska bygger på ett teckensystem vilket kräver en anpassad plan där Skolverket bland annat fått i uppdrag att göra en avvägning mellan muntliga och skriftliga färdigheter.
Utbildningsministern ser fördelar om fler lär sig språket.
- Kina kommer sannolikt inom några år att vara världens största ekonomi och att ha fler som talar språket kan bli en konkurrensfördel för oss. I takt med Kinas ekonomiska tillväxt ökar kommer också andra utbyten, till exempel kulturella, att öka, säger Björklund.
Hösten 2014
Tanken är att kinesiska ska införas från hösten 2014 men enligt uppgift kommer det att ta ytterligare år innan språkvalet erbjuds som andra moderna språk.
- Det kommer att ta 10-15 år innan kinesiskan har etablerats i den svenska skolan, men vi måste tänka långsiktigt, säger Björklund.