Du blir uppringd av någon som utger sig för att komma från ett säkerhets- eller it-företag. Den som ringer vill ha tillgång till din dator via nätet för att åtgärda påstådda fel. Vad gör man?
- Går man med på det har man gett en främmande person tillträde till datorns hela innehåll. Förutom detta blir man krävd på ersättning för påstådda reparationer, säger Anders Ahlqvist, och konstaterar att det rör sig om gammalt vanligt bondfångeri.
- Det är de klassiska argumenten, antingen kan man bli rik eller riskera att drabbas av olycka. Det verkar vara en mänsklig egenskap att tro på detta.
Polisanmälan
Drabbas man ska man anmäla händelsen, men polisen kan inte göra så mycket.
- Lösningen är inte att polisen ska utreda detta. Det är som att lämna lägenhetsdörren på vid gavel varje dag och sedan lita på att polisen fångar inbrottstjuvarna. Lösningen är att vi som datoranvändare tar till oss av
säkerhetsinformationen.
Kommer att komma
- Jag har sett många olika varianter genom åren, men det där har jag inte sett någon anmälan på, säger Lars-Göran Johansson, kriminalkommissarie på Piteåpolisen.
Han är dock övertygad om att det kommer att dyka upp även i Norrbotten.
Bötesbluff via datorn
- De är väldigt förslagna. Datorn är bra, men det är mycket skit som kommer med den, konstaterar han.
En annan typ av bedrägeri som florerat på sistone är att datorn låser sig när man surfar på nätet. Ett fönster kommer upp där man meddelas att polisen uppmärksammat att man besökt olagliga sidor och att man måste betala in en bötessumma för att datorn ska låsas upp igen (se faktaruta).