Bamse-vd försvarar kritiserad flyktingserie

En Bamseserie för flyktingbarn som gjorts i samarbete med Migrationsverket väcker starka känslor. Kritiker kallar serien för "retuscherad verklighet", men Bamseförlagets vd slår tillbaka:- Bamse kan informera om allt.

Bildtext 1-2: Bamseserien för flyktingbarn som gjorts i samarbete med Migrationsverket väcker starka känslor.
Foto: Rune Andréasson/Bamseförlaget/Scanpix
Du har hämtat texten felaktigt!!

Bildtext 1-2: Bamseserien för flyktingbarn som gjorts i samarbete med Migrationsverket väcker starka känslor. Foto: Rune Andréasson/Bamseförlaget/Scanpix Du har hämtat texten felaktigt!!

Foto: Rune Andréasson / Bamseförlaget

STOCKHOLM 2011-05-19 06:00

Häftig kritik riktas mot Bamseförlaget. På uppdrag av Migrationsverket har företaget gjort en informationsbroschyr i form av en serietidning där Bamse och de andra populära seriefigurerna dyker upp. Bland annat förklarar Skalman för asylsökande flyktingbarn vad man ska göra om man får ont i magen när man är orolig över sin asylansökan.

I broschyren berättas om två flyktingfamiljer, en som får stanna och en som tvingas återvända, men det blir lyckliga slut för alla inblandade. De återvändande möts av glada släktingar.

"Skjuter över målet"
I Helsingborgs Dagblad kallar Mattias Elftorp Bamses flyktingtidning för en "en retuschering av verkligheten" och påpekar att ingenting nämns om de barn som hamnar i kläm på grund av den svenska flyktingpolitiken.

- Jag tycker att han skjuter över målet. Vi vill informera barn och varför ska man inte kunna informera om hur asylprocessen går till? Sedan kan man reagera över att det slutar lyckligt, men kommer man som flyktingbarn så kan det sluta lyckligt, säger Ola Andréasson, vd för Bamseförlaget och son till seriens skapare Rune Andréasson.

Varför berättar ni inte om de flyktingbarn som det inte slutar lyckligt för?
- Vi har pratat med både Bris och barnpsykologer och sånt ska man ju inte berätta om för flyktingbarn, det kan man berätta om för svenska barn.

- Det här är bara två berättelser och man skulle kunna göra hur många tidningar som helst, situationen för flyktingbarnen ser ju så olika ut.

Många blir nog förvånade över att Bamse dyker upp i det här sammanhanget, var det rätt beslut?
- Skillnaden är att det här inte är serietidningen Bamse. Där slutar det oftast lyckligare, där får de stanna på ett annat sätt. Jag tycker att Bamse alltid har försökt sprida kunskap och information, det är helt rätt.

Är du inte rädd att det uppfattas som att Bamse tar ställning för den rådande flyktingpolitiken?
- Jo, det är klart att det kan uppfattas så, men det kan man inte vara rädd för, man kan inte stoppa huvudet i sanden. Jag tycker att det är rätt att Bamse informerar om allting.

FAKTA Bamseförlaget

Seriefiguren Bamse skapades av Rune Andréasson och serien publicerades först i Allers.

Bamsetidningen startades 1973 ges fortfarande ut med 18 nummer om året.

Rättigheterna till Bamse, tidningen och de andra karaktärerna i Bamses universum ägs i dag av Rune Andréassons familj genom företaget Bamseförlaget AB.

Serien ges i ut samarbete med det stora tidskriftsförlaget Egmont.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om