Längs den 55 kilometer långa Rokån finns Bröstfallet. Så här på våren är forsen strid och bred, men framåt sommaren minskar flödet.
Förr gick en bro över och i fjol påbörjade Roknäs viltvårdsområde arbetet med att bygga en träbro, men dessvärre gick vintern hårt åt den.
Nu är nytt rejält virke på plats och en ny bro ska lyftas på plats i sommar.
– Det gick att gå på bron redan förra sommaren, men den har rasat. Nu ska den nya bron byggas klart på landbacken. Sedan ska den lyftas på plats med en kran, berättar Ingemar Edström, ordförande för Roknäs/Stockbäckens byaförening.
Vem betalar för bron?
– I grunden är det ersättning i form av byapengen som vi får på grund av vindkraftsetableringen i Markbygden. Vi har bildat Rokådalens ekonomiska förening. Vi får en halv miljon per år och föreningar i bygden kan söka medel därifrån, säger Ingemar Edström.
Varför vill ni ha en bro?
– Det är väldigt mysigt på andra sidan och så är det bra för dom som jagar, säger Sture Öberg, talesperson för Roknäs viltvårdsområde.
Vad hände med den bro som byggdes i fjol?
– Vi tvingades skarva limträbalkarna och det höll inte. Nu har vi bättre grejer.
På Piteå kommuns hemsida skojas det om att Bröstfallet döpts efter de tre systrarna Mina, Fina och Dina med efternamnet Bröst, som på grund av hjärtesorg dränkte sig i forsen.
Det korrekta är att fallet fått sitt namn efter en indelt soldat som hette Bröst i efternamn. Han byggde senare såg och hyvleri som drevs med en vattenturbin.