- Det är märkligt att ett företag bara kan komma och borra, hitta lämpligt berg och sedan få tillstånd till att starta en så störande verksamhet, säger Maud Nyström, när hon visar PT hur nära den gigantiska täkten kommer att ligga vid Nyströms sommartorp.
- Informationen kring detta har varit dålig. Men det kanske var strategin. Att bara köra igenom etableringen, ta genvägar i processen för att så få som möjligt skulle protestera, säger Maud Nyström, om hur länsstyrelsen och Piteå kommun skött frågan.
2,2 miljoner ton
28 april beslöt länsstyrelsens miljöprövningsdelegation att ge Snells tillstånd att bryta berg som ska användas för vindkraftparken i Markbygden.
Totalt planerar bolaget att bryta 2,2 miljoner ton berg under 15 år. Varje dygn kommer täkten vid Stormyrhällan att lämna ifrån sig 3 000 ton berg som tas om hand av en kross som enligt tillståndet får köras mellan 06.00-22.00 varje dag.
Bolaget tillåts också spränga, men det måste vara avslutat senast klockan 18.00.
Länsstyrelsen anser i sin miljöprövning att störningarna inte är av sådan art att det finns skäl att stoppa den tio hektar stora täkten. Det finns exempelvis inte risk för att utsläpp förorenar grundvattnet, och det finns inte heller någon risk att Rokån påverkas, menar länsstyrelsen.
Det tror inte byborna i Stockbäcken på.
Dålig information
Onsdagkväll arrangerade byaföreningen möte där ett 20-tal personer konstaterade att byn blivit överkörd.
- Ingen har vetat om detta, sade Jan Jonsson, som berättade att han varit i kontakt med Piteå kommuns miljökontor, men där kunde ingen informera om bergtäkten.
Till saken hör att Piteå kommun fick chans att yttra sig över företagets ansökan långt före jul, men kommunen valde att släppa igenom ärendet eftersom den handläggare som var insatt i frågan är sjukskriven.
Vid mötet kom kritiska synpunkter om att grustäkten kommer att öka lastbilstrafiken genom den redan hårt trafikerade byn, och det blir bullrigt och dammigt.
- Det måste finnas andra områden där de kan placera täkten, sade Maud Nyström.
- Det är märkligt att de inte talat med oss i byn, menade Lars-Erik Ström.
- Det är helt klart att myndigheterna valt att runda hörnen i beslutsprocessen, sade Nils Dahlbäck.
Älgjakten
Dessutom ansåg Nicklas Karnhagen och Sture Nilsson att brytningen kommer att förstöra älgjakten.
Så småningom enades mötet om att bilda en arbetsgrupp med Jan Jonsson, Ingemar Edström, Nils Dahlbäck och Margit Ström. De fick i uppgift att förbereda överklagan av beslutet.
Det ska vara inne senast 30 maj och på onsdag till veckan samlas byborna till ett nytt möte för att besluta om hur byn ska gå vidare för att stoppa bergtäkten.