Videon är inte längre tillgänglig
Åttaårige Albin Lönnberg går i tvåan i Svensbyn, där han gått sedan han var sex år. Från det att han började förskoleklass har Albin blivit upphämtad och avlämnad på gården av en skoltaxi. Men från och med höstterminen 2017 var det slut med det. Albin blir inte längre upphämtad på gården utan tanken är att han ska ta sig till en busshållplats på Öhmansvägen som ligger cirka 900 meter från hemmet. För att komma dit måste han gå en god bit efter Arvidsjaurvägen, samt korsa den, något mamma Jennie Lönnberg, är mycket kritisk till.
– Han är inte alls mogen för att gå där själv. Den trafikvanan saknas. Han är bara åtta år. Jag skulle aldrig skicka ut honom där ensam, säger hon och berättar att hon varje dag skjutsar honom till fritids i Svensbyn och går för att möta honom vid bussen när han kommer från skolan.
Jennie Lönnberg beskriver trafiksituationen på Arvidsjaurvägen som svår med mycket tung trafik och avsaknad av vägren och belysning.
– Det är väl ok så länge det är ljust men snart börjar det bli mörkt och när vintern kommer blir det ännu värre, med plogkarmar och snörök.
Jennie Lönnberg berättar att den aktuella vägsträckan blev trafiksäkrare när hastigheten sänktes till 50 och trafikkameror sattes upp, men att det inte räcker.
– Jag kommer att överklaga det beslut som tagits. Det kan inte vara rimligt, säger hon.
Hastighetssänkningen och trafikkamerorna spelar en viktig roll i kommunens bedömning i vilken skolskjuts som erbjuds. Innan åtgärder vidtogs på vägen erbjöds eleverna hämtning på gården med skoltaxi. Nu är det alltså ändrat.
– Vi rättar oss efter skolskjutsregementet och enligt det kan elever i tvåan ha upp till en kilometer till busshållplatsen och från Stockbäcken är det cirka 900 meter till busshållplatsen på Öhmansvägen, där bussen nu hämtar upp, säger Lars Lundberg, skolskjutshandläggare på kommunen.
Han är dock noga med att tillägga att man har rätt att överklaga ett beslut.
– Vid särskilda skäl, kan en elev få hämtning vid gården. Vi åker ut och tittar på omständigheterna och då det gäller Arvidsjaurvägen kan till exempel vinterförhållanden på vägen vara ett sådant särskilt skäl.
Då det gäller sonen Elias, 11 år, har andra ändringar gjorts i skolskjutsen.
Fram till i höst har bussen som tagit honom till och från skolan i Sjulnäs, kört in i Stockbäcken och hämtat och lämnat honom i anslutning till hemmet. Här har länstrafiken bytt hållplats för linje 207, den buss som tar Elias från skolan i Sjulnäs och hem. Bussen stannar på Roknäsvägen, vid Sion, varifrån eleverna får gå hem. För Elias innebär det, liksom för lillebror, en vandring längs Arvidsjaurvägen. Även andra barn i Stockbäcken berörs.
Anledningen till busshållplatsbytet, är att det anses riskabelt att från Arvidsjaurvägen, backa in på en mindre väg för att vända.
Mattias Keisu, trafikplanerare på kommunen, säger att man efter en incident där en långtradare brakade in i ett stugområde, då den väjde för den backande bussen, beslutade att flytta busshållplatsen till Sion.
– Vi jobbar för att hitta en annan lösning men för tillfället får vi göra så här, säger han.