– Jag har två pass. Ett franskt och ett svenskt. Jag är dubbelmedborgare fullt ut, berättar Nils Dufau.
Med en svensk mamma och en fransk pappa har han en alldeles särskild relation till den svensk-franska ö han bor på.
– Mina föräldrar köpte en segelbåt 1974, som vi korsade Atlanten med. Vi kom fram till Barbados 1976 och två år senare steg vi i land på S:t Barthélemy för första gången, säger Nils Dufau.
– Det känns fantastiskt för mig att leva på den här ön. Alla gatunamn är på svenska, över allt finns både franska och svenska flaggor och vi har fullt med svenska föremål i vårt stadshus, berättar Nils Dufau.
Med den svenska studieplanen som vägledning hemundervisade Nils Dufaus mamma honom fram till nionde klass.
– Vi levde på segelbåten. Den var 17 meter lång, så vi rymdes gott och väl. Vi arrangerade charterresor där vi tog emot upp till sex personer åt gången, säger han.
Med tiden bestämde sig familjen emellertid för att starta upp en mer långsiktig verksamhet, vilket resulterade i en motorcykel- och vespauthyrning.
– Det var svårt att hitta en bra idé på den tiden, men vi började lite lätt med att hyra ut vespor. Det fanns inte så många transportmöjligheter på ön då. Så småningom började vi även sälja olika typer av tvåhjulingar, säger Nils Dufau.
Han och hans föräldrar drev företaget fram till för fyra år sedan, då han bestämde sig för att satsa helhjärtat på sina politiska uppdrag.
Nils Dufau är en av fyra vice presidenter i S:t Barthélemys styrande kommitté, det politiska beslutande organ som styr ön.
– Varje vice president har varsitt ansvarsområde, jag ansvarar för turismkommittén. Jag och mina föräldrar var bland de första turisterna som kom hit, i dag är turismen det som driver hela öns ekonomi, säger Nils Dufau.
Han har också en central roll i den lokala föreningen Sverigevännerna samt är engagerad i svenska S:t Barthélemysällskapet.
– Jag har besökt Piteå många gånger. Orterna har väldigt starka band till varandra eftersom det är Piteå som är länken mellan Sverige och S:t Barth, säger Nils Dufau.
– Det är en mindre stad med ungefär samma invånarantal i stadskärnan. Det ligger nära havet, det är en hamnstad. Vi har lite samma sätt att vara. Vi är väldigt, väldigt glada att det blev Piteå som blev vår vänort.
Utmärkelsen som Årets mentala Pitebo är han mycket glad över.
– Ja, det känns helt otroligt spännande! Jag är inte alls van vid att få utmärkelser, så det känns jättekul, säger han.
Han berättar att samarbetet med Piteå haft stor inverkan på S:t Barths politiska liv.
– Vi är väldigt måna om att hålla det rent och snyggt här på ön, det är en del av vårt svenska arv. Vi bedriver också ett väldigt seriöst miljöarbete, i vilket vi inspirerats mycket av Piteå, berättar Nils Dufau.
Nils Dufau har sammanlagt tillbringat nio år i Sverige, då han studerat och gjort militärtjänstgöring.
– Jag byggde upp ett liv i Sverige. Det var inte givet att jag skulle återvända till S:t Barth, säger Nils Dufau.
Men en orkan som svepte över ön i mitten av 1990-talet fick honom att ändra sig.
– Orkanen ödelade stora delar av mina föräldrars verksamhet, så jag bestämde mig för att återvända för att hjälpa dem, säger Nils Dufau.