Piteås krogkung: "Det snackas mycket om oss"

Pontus Öberg har överlevt snart två decennium i Piteås krogliv och Kalles har gått från krog till att ha blivit en institution. Nu berättar han för PT om de tidiga åren, det hårdare samhällsklimatet och om de många fördomar om Kalles som sårar honom.

Som 22-åring flyttade Pontus Öberg från Stockholm till Piteå och när en romantisk episod slutade med tvillingar blev han kvar. Sedan 2008 driver han Kalles krog och åren som krogprofil har gjort honom till en kändis i Piteå.

Som 22-åring flyttade Pontus Öberg från Stockholm till Piteå och när en romantisk episod slutade med tvillingar blev han kvar. Sedan 2008 driver han Kalles krog och åren som krogprofil har gjort honom till en kändis i Piteå.

Foto: Simon Olofsson/Frilans

Sommarintervjun2024-07-13 06:30

– Så här är det med Kalles: antingen gillar man det eller så gillar man det inte. Många har en uppfattning om Kalles. Man tycker att det är sunkigt, att det bara är ungdomar här och så vidare. Jag tycker många har fel i bilden av oss. Man måste leva med Kalles för att förstå vad det handlar om, vad Kalles egentligen är, säger Pontus Öberg.

PT träffar Kalles ägare på hans egen krog. Det är eftermiddag och fortfarande några timmar kvar till öppning, men redan nu knackar ivriga gäster på för att se om man hunnit öppna. Krogen kör in i kaklet och stänger 03:00. Det gamla alkoholtillståndet gör att Kalles kan ha öppet längre än nyare krogar och restauranger, en subtil påminnelse om att krogen står kvar där andra fallit.

– Det har varit en lång resa och vi har överlevt alla förändringar. Vi överlevde terrassen på Stadt, vi överlevde Pentryt och Challenge, ett gammalt O'Learys som konkade och ett nytt O'Learys som ännu lever. Krogutbudet i stan har utvecklats mycket under de senaste åren och det finns mycket mer att välja på i dag. Det är en del av utvecklingen, säger Pontus Öberg.

undefined
Kalles krog har överlevt många konkurrenter och står i dag stadigt som en av Piteås äldsta levande krogar.

Kalles krog har blivit en inventarie i Piteås krogliv och Pontus Öberg har blivit en lokal kändis, något han knappast hade tänkt sig när han som 22-åring tog en sommaravstickare till Piteå 1991. Han var då utbildad massör och efter några års jobb i hemstaden Stockholm åkte han upp till Piteå för att se något annat.

– Jag var less på Stockholm och hade en kompis, Jörgen Söderberg, som jobbade på Piteå Stadshotell. Jag tänkte jobba här en sommar men då träffade jag en tjej och första gången det blev lite mer intimt så blev det tvillingar. Det var väl inte min tanke, men när det nu blev som det blev så var jag ju tvungen att flytta hit. Så slutade min kortvariga sommarturné i Piteå, skrattar han och fortsätter:

– Vi blev ihop och höll ändå ihop i 13 år. Det är inte illa efter att ha fått barn tillsammans det första vi gjorde.

Under några år jobbade han inom hotell- och restaurang och efter ytterligare några år som spa-chef på Pite havsbad graviterade han alltmer mot krogvärlden. 2008 köpte han Karls Källa, den krog som haft många namn men som i dag är känd som Kalles krog.

Varför heter det Kalles? Vem fan är Kalle?

– Det var Ronny och Tomas som ägde stället före mig som kallade det för "Karls Källa". Jag vet faktiskt inte varför det kallas så, jag har bara fått ärva namnet. Folk har kallat det olika saker under årens lopp. Nu har det landat i Kalles och då blir det väl naturligt att det står "Kalles" på skylten.

undefined
Trots att han äger krogen och trots att han själv felaktigt blir kallad för Kalle vet Pontus Öberg inte vad namnet Kalles syftar till. "Jag vet faktiskt inte varför det kallas så, jag har bara fått ärva namnet", säger han.

Tack vare lyckoskottet som resulterade i tvillingar har Pontus Öberg under alla år tvingats kombinera krog- och familjeliv, en tuff ekvation vars lösning stavas sömnbrist.

– Eftersom jag fick tvillingar det första jag gjorde har jag alltid varit tvungen att gå upp på morgonen. Jag har inte haft lyxen att sova till 12 som andra inom kroglivet har. Jag tycker inte att mina barn ska bli lidande av att jag är vaken sent. 

Han tillstår själv att det stundtals varit tufft att kombinera jobbet som krogägare med rollen som närvarande pappa och make.

– Det har blivit väldigt lite sömn, vilket kanske inte varit bra. Det är svårt. Man jobbar mycket helger och kvällar. Det har helt klart bidragit till att jag är skild, säger han.

undefined
Under många år har Pontus Öberg jobbat sena nätter och han sticker inte under stol med att det tagit hårt på familjelivet. "Det har förstört några äktenskap", säger han.
undefined
Pontus Öberg är själv ingen partyprisse och när han är ledig stannar han hellre hemma i soffan än går på fest.
undefined
Pontus Öberg bor i en lägenhet ovanför Kalles och ser uteserveringen från sitt eget fönster. "Man måste leva med Kalles för att förstå vad det handlar om", säger han.

Kalles stuk och det faktum att det funnits i många år har gjort att många Piteåbor har en relation till Kalles, på gott och ont. Redan vid köpet öppnade Pontus upp lokalen med ambitionen att förändra Karls Källa från pub till klubb. Snarare än att rikta sig till ett nischat klientel säger Pontus att tanken alltid varit att Kalles ska vara för alla.

– Min vision har varit att ha en pub och en nattklubb där alla är välkomna, oavsett om man har kostym eller t-shirt och ett par gympadojor.

Många Piteåbor har vuxit upp med Kalles som en orubblig del i Piteås krogliv. Statusen som överlevare kommer också med en baksida där många pratar om Kalles i termer av sunkhak, ungdomsgård och efterfesthak. Pontus Öberg förnekar inte att han tar illa vid sig av de negativa kommentarerna.

– Det snackas mycket om oss och det kan jag tycka är sårande. När man lever och bor i jobbet så blir man ju Kalles. Folk tror ibland att jag heter Kalle. När man då snackar negativt om saker man inte har någon aning om, då kan det bli sårande, säger han.

undefined
Pontus Öberg säger att skitsnacket och de raljanta åsikterna om Kalles många gånger tagit hårt. "När man lever och bor i jobbet så blir man ju Kalles. Då blir det sårande. Jag tycker många har fel i bilden av oss", säger han.
undefined
Kalles krog

En dramatisk och särskilt sårande episod har bränt sig fast i hans minne.

– Det kom en kille gående längs Sundsgatan och precis utanför Kalles stöp han, pang i backen. Klockan var nio, vi hade precis öppnat och det var ännu helt tomt inne hos oss. Jag och vakterna rusade ut och ringde ambulans. Vi gav konstgjord andning och försökte hålla honom vid liv. Då åkte det förbi en bil med ett äldre par, och jag såg så tydligt på hennes munrörelser vad hon sa: ”Typiskt Kalles”. Vi försökte rädda ett liv och ändå var det på något sätt vårt fel. Det var oförtjänt. Det tog hårt.

undefined
Episoden där Kalles fick skit när Pontus Öberg och hans kollegor försökte rädda ett liv har dröjt sig kvar hos Pontus. "Jag såg så tydligt på hennes munrörelser vad hon sa: 'Typiskt Kalles'. Det tog hårt", säger han.
undefined
Pontus Öberg, Kalles krog.

Trots negativa kommentarer från somliga håller Pontus Öberg fast vid det positiva, att driva en krog där många känner många och dit folk kommer tillbaka, trots smärre bakslag.

– Det gäller att kunna bemöta människor på ett sätt som gör att man ska våga komma tillbaka. Jag tycker att man ska kunna ha en ganska öppenhjärtig dialog. Ibland har man käkat dåligt och kanske tar bärsen då lite för hårt. Jag tycker faktiskt den dialogen var lättare förut. Det blir en tuffare och tuffare miljö.

Är det mer våld? Är det obehagligare?

– Nja, men det är annorlunda. Attityden är annorlunda. Jag tycker inte att det är mer våldsamt just här, men jag hör att det blir mer och mer så i Luleå. Det är inte så långt bort. Vi ser också att droganvändningen är mycket liberalare idag än den var när jag växte upp. Jag tror att det kommer bli stökigare med åren, säger han.

undefined
Många Piteåbor har en långvarig relation till Kalles och Pontus Öberg tycker att det är viktigt att ha en dialog med krogens kunder, även de kvällar då alkoholen tagit över. "Det gäller att kunna bemöta människor på ett sätt som gör att man ska våga komma tillbaka", säger han.

Själv är Pontus Öberg kluven. 55 år gammal är han inte redo att kasta in men ser sig inte heller driva Kalles hur länge som helst. Sedan 12 år tillbaka är han sambo med Rungnapa Aunruan som han träffade i Thailand. I dag spenderar de några månader per år i hennes hemland och Pontus Öberg ser gärna en soligare framtid framför sig.

– Det är hennes fel att vi är kvar här uppe. Hon trivs som fisken i vattnet. Hon älskar att vara ute i naturen och den friska luften. Fick jag välja skulle vi flytta till Thailand i morgon, skrattar han.

undefined
Kalles krog, Pontus Öberg
undefined
Sedan 12 år tillbaka är Pontus Öberg tillsammans med thailändskan Rungnapa Aunruan och Piteå har henne att tacka för att Pontus är kvar i Piteå. "Fick jag välja skulle vi flytta till Thailand i morgon", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!