Från tio minusgrader i Södra Sandträsk till fyrtio plusgrader i Timbuktu. Sedan resan bestämdes i oktober har Krister Iseby förberett sig genom bland annat konditionsträning, men betonar att kunskap är viktigt. På Mali är mycket annorlunda, både gällande det politiska läget och hur människor lever, men också det mer vardagliga med klimat, djur och olika situationer som kan uppstå.
– Så är det ju även om man är här uppe. Exempelvis hur ser man skillnad på ett bett från en giftsnok och en huggorm? Beroende på bett ska det hanteras på olika sätt.
Lång resa
Trots sin långa tjänstgöring inom militären blir det här Isebys första långa resa i tjänsten.
– Familjen vet vad jag har för yrke, men det är klart att jag pratade med frun innan jag anmälde mig till uppdraget. Vi har egentligen redan haft den diskussionen tidigare år, berättar Iseby och syftar på när han arbetade för Nordic Battlegroup, ett snabbinsatsförband i EUs ledning. Det här uppdraget skiljer sig dock markant från den tiden.
När jag jobbade för Nordic Battlegroup hade vi tio dagar att förbereda oss för en eventuell resa. Nu har vi vetat det i flera månader, så vi har kunnat läsa på och vet vad som väntar, säger Iseby.
På plats i Mali kommer Iseby att vara chef för ett kompani på 107 personer. Iseby ser också personligen fram emot att vara i Afrika och göra verkan.
– Jag förväntar mig att göra skillnad, att det blir bättre för människorna där, avslutar han.