Lotta vill informera om samisk kultur

- Vi tycker att det är viktigt att informera om den samiska kulturen, säger Lotta Svensson. Sedan 15 år tillbaka driver hon och hennes man Båtsuoj skogssamecentrum i byn Gasa utanför Slagnäs.

Den skogssamiska renskötseln är en naturlig del av den information som ges.

Den skogssamiska renskötseln är en naturlig del av den information som ges.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

SLAGNÄS/GASA2009-07-15 06:00
När man svänger in på gården i Gasa förstår man att intresset för den samiska kulturen är stort. Det står flera bilar och husbilar på gården. Lotta Svensson är just på väg att guida en grupp turister och telefonen ringer i ett.
- Vi har redan haft mer folk i år än samma tid förra året, konstaterar hon och berättar att centret som har omkring 5 000 besökare per år. Merparten av dessa är utländska gäster.
Den grupp som guidas passerar en hjord med renar och följer sedan en bred spångad väg ner mot vattnet. Där har Lotta och Tom Svensson centrets hjärta. En skogssamisk boplats med kåtor och härbren timrade helt enligt gamla tekniker. Den ligger vackert belägen vid sjön Kuosajaur.
Mannen renskötare
Lotta börjar berätta om samernas liv både nu och då och får genast en mängd frågor. Hon driver hela anläggningen tillsammans med sin man Tom Svensson. Han är renskötare och jobbar främst med familjens renar, Lotta sköter informationsdelen via centret.
- Många som kommer hit vet ingenting om samer, men intresset att lära sig mer är stort. Den information de får här kommer de sen att ha som referenspunkt, säger Lotta som ser centret som ett viktigt bidrag till ökad kunskap om samernas liv.
Kokkaffe och torrkött
När alla i gruppen har satt sig till rätta inne i den stora åttakantiga kåtan, timrad av Tom och Lottas bror Kent, bjuds det på kokkaffe och torrkött. Lotta pekar på renskinnen som vi sitter på och förklarar att de inte är beredda utan uppspikade efter slakt och sedan torkade av sol och vind.
- Pröva sätta torrkött i kaffet, det gör vi alltid, säger Lotta och berättar också att kokt rentunga och kaffeost är andra delikatesser som brukar läggas i kaffet.
Några av besökarna följer hennes råd att och nickar uppskattande.
På väg tillbaka passerar vi renarna igen och Lotta stannar till för att berätta mer om renarna och hur renskötseln går till.
- Det här var verkligen suveränt, säger Lars Ahlin, Karlstad, efteråt. Han får medhåll av sin familj och berättar att det är första gången de är så här långt upp i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om