Storfräsaren Tjintokk bygger ut igen

Stora hotell finns det gott om i Sverige, men bara ett som är exklusivt för Volkswagen. Tjintokk i Slagnäs sysselsätter inte bara ungefär varenda arbetsför bybo, men är också Arjeplogs största privata arbetsgivare fem månader per år.

Boende. 
Hotellchefen Charlotta Hällerstrand.

Boende. Hotellchefen Charlotta Hällerstrand.

Foto: Sofie Abrahamsson

SLAGNÄS2016-09-08 15:30

En by i byn. Så beskriver hotellchefen Charlotta Hällerstrand hotellet, vars kroppshydda sällan är sig lik när man väl har vägarna förbi. För vägen går inte direkt förbi, den slutar bara en bit nedanför hotellet som ligger några kilometer bort från själva byn i Slagnäs.

Byggkranarna har blivit mer en del av kulissen kring Tjintokk, och bara senaste tio åren har man byggt ut hotellet fyra gånger. Den första december i år kommer man landa på 440 rum, en ökning med 405 rum sedan det byggdes 1986.

– Det är en av anledningarna till att Tjintokk är en sådan fantastisk arbetsgivare att jobba för – det blir aldrig tråkigt och ser sällan ut likadant, säger Hällerstrand.

LÄS MER: Tjintokk expanderar med 120 nya rum

Verksamheten som bedrivs i skogen utanför Slagnäs liknar till stor del det som händer även i Arjeplog. Ingenjörer från världens alla hörn kommer för att vintertesta sina bilar och system. Skillnaden är att Tjintokk bara har en kund och är exklusiva för dem. När säsongen är över vid påsk låser man dörrarna och inväntar nästa anstormning som ligger ett halvår bort.

– Det bor aldrig några andra här. Volkswagen köper ett helhetskoncept av oss och vill vara ensamma. Det underlättar för dem i sitt arbete när sekretessen löper som en röd tråd i allt vi gör. Här kan de sitta var som helst på hotellet och prata jobb öppet, det skulle de inte kunna göra om det fanns andra märken representerade på samma ställe.

Personal och besökare skriver under papper på sekretessen och om man äger en mobiltelefon med kamera plomberas den under vistelsen på Tjintokk.

– Det är lite som att komma in på Fort Knox, men vi rättar oss efter hur våra kunder vill ha det. Det finns personal som arbetar här som aldrig sätter sin fot på baksidan av hotellet där verkstäderna finns och testområdet börjar. Har man inget ärendet dit i tjänsten får man inte access dit, helt enkelt.

Med tanke på hotellets något avlägsna placering krävs det att man erbjuder service som inte redan finns i byn. Här finns två gym, en relaxavdelning med jacuzzi, det finns en fotbollshörna med soffor och en stor TV. Pingisrum. Biljardbord.

– Och så hyr vi ut skidor, skotrar, pimpelutrustning. Och köper in förädlad lax till biltestarna till avresedagarna. Innan jul förra året låg det 900 kilo lax här utanför som de hade förbeställt. Det är en policy Tjintokk har att försöka gynna lokala företag så långt det är möjligt, och laxen är ett exempel på det. Den kommer från ett företag i Arvidsjaur.

Mitt i brinnande högsäsong sysselsätter Tjintokk cirka 400 personer. Det betyder att det i teorin skulle kunna vistas uppemot tusen personer på området samtidigt. Att jämföra med Arjeplogs tätorts befolkning: cirka 2 000 själar.

– Och vi försöker så långt det är möjligt att anställa lokala förmågor. Praktiskt taget alla i Slagnäs som är i arbetsför ålder har något med hotellet att göra. Vi är dessutom Arjeplogs största privata arbetsgivare fem månader per år. Och från och med första december det största hotellet norr om Gävle.

Men hur stora kan ni bli?

– Ja, hur stora kan vi bli? Trots alla utbyggnader vi gjort är hotellet i regel alltid överbokat en del veckor. Det lär det säkert bli även efter tillskottet nu på de nya 120 rummen som ska stå klara i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om