Slagnäs skola räddar byn

Hur många mindre ställen har inte kämpat för att rädda sin skola när elevunderlaget sviktar. I Slagnäs gör man tvärtom. Här ställer sig skolan i spetsen för att rädda byn.

SLAGNÄS2008-05-24 06:00
Myndigheten för skolutveckling (före detta Skolverket) stödjer projektet ekonomiskt och första målet är att två nya familjer ska flytta in till Slagnäs.
Maj Stenberg, lärare i skolan sedan 20 år tillbaks, har sett elevantalet minska. När hon började fanns det 27 elever på skolan. Nu är det 14.
En träff för skolfolk från skolor med mindre än 50 elever satte fart på tänkandet.
- Där fanns det representanter från skolor som är mindre än den i Slagnäs med samma mål för ögonen; fler barn till skolan.
Det blev startskottet för projektet "Slagnäs - möjligheternas by". Maj Stenberg och nytillkomna läraren Carolina Sundkvist drog igång det hela med att kalla förenings- och näringslivet till en träff.
Haft en oro
Maj Stenberg berättar att det blev något av en aha-upplevelse för många.
- Många har nog trott att det varit frid och fröjd och att skolan levde ett gott liv. Vi som jobbar inom skolan har nog haft en oro, men kanske har vi invaggat byborna i falsk säkerhet.
Maj Stenberg pekar inte ut Slagnäs som något dåligt exempel, hon menar att det är på samma sätt på många andra platser. Byn är trött och många väljer tv-soffan istället för engagemang.
Trots tvivlare så sparkade skolan igång projektet. Det blev fyra studiecirklar både för unga och gamla. Alltifrån hip-hop och förarbevis för snöskoter till scrapbooking och motion.
- Jag tror att vi har lyckats sätta barnen i fokus och barnen märker det. När det är tal om sommarjobb vill barnen göra något för byn, de vill städa badplatsen, fixa omklädningsrummen och grillplatserna bland annat.
Skolan går alltså i spetsen. Maj Stenberg talar sig varm för både byn och skolan.
- Alla kan ju inte bo i Slagnäs men det finns många som behöver Slagnäs. Jag själv har fyra barn och jag tycker att det är bra att bo här. Här skjutsar man alla sina barn till samma aktivitet. Det kanske inte blir några ishockey-, basket- eller innebandyproffs men alla är med.
Hon halkar in på skolans aktiviteter. På vintern åker alla elever skridsko på rasterna då
hockeybanan är precis intill skolan.
- Skolgården lockar till aktivitet. Vi har skogen och pulkbacken, vi har en cykelbana och så har barnen och deras föräldrar byggt en skateboardramp. Vi har en sagolik skolgård, det förstår jag efter att ha besökt andra skolor.
Hoppas på inflyttning
Projektet med att få inflyttning till byn kanske inte ger resultat på en gång men byn har en chans att blomstra.
- En ny familj är redan på väg att flytta hit, konstaterar Maj.
Conny Haglund från Myndigheten för skolutveckling besökte Slagnäs i torsdags. Han säger:
- Jag är djupt imponerad av lärarnas förhållningssätt till eleverna. Och det är unikt att få träffa så positiva elever.
Conny Haglund fick också se några av de fyra långfilmer som eleverna gjort under de senaste åren. Han fick också bevista repetitionen av Lill-Valles, musikföreställningen som eleverna framför i dag, lördag i Slagnäs Folkets hus.
Han menar att det var helt rätt att satsa pengar i Slagnässkolans projekt "Slagnäs - möjligheternas by".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om