Skolnedläggning kan bli ett dråpslag för Arjeplog

Matbespisningen i Slagnäs skola var fylld till brädden när Yngve Berg presenterade sin utredning om konsekvenser av att lägga ner, eller behålla Slagnässkolan. Debatten som stundtals hettade till gav många aha:n, ett sådant var att Slagnässkolans och Arjeplogs kommuns problem är rätt lika.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Rolf Laestander, kommunchef Claudia Zamorano och barn- och utbildningsnämndens förvaltningschef Monica Westman lämnar Slagnässkolan efter, som de sa, "Ett givande möte".

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Rolf Laestander, kommunchef Claudia Zamorano och barn- och utbildningsnämndens förvaltningschef Monica Westman lämnar Slagnässkolan efter, som de sa, "Ett givande möte".

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

SLAGNÄS2011-09-14 06:00

Både Slagnäs skola och Arjeplogs kommun behöver fler själar för att trygga framtiden. Och det kan bara ske genom utveckling. Och kanske är det på Slagnäs skola det ska börja.

I annat fall, om Slagnäs skola läggs ner, riskerar byn att tappa folk. Det blir svårare för byns största företag Tjintokk, med 200 säsonganställda, att rekrytera. Elever väljer skolor i Sorsele eller Arvidsjaur. Byns affär hotas. Ett dråpslag för Arjeplogs kommun.

Faktorer som talar
för nedläggning
Yngve Bergs utredning har beställts av kommunstyrelsen i Arjeplog.

Han redogjorde för faktorer som talar för nedläggning:

nKostnaden per elever i Slagnässkolan är dubbelt så hög som för en elev på Öbergaskolan i Arjeplog.

nSlagnässkolan måste rustas upp. En investeringskostnad på 600 000 kronor.

nNya krav på behörighet för
lärare.

nBarnens kontakt med jämnåriga.

nMöjligheter att ordna bättre stöd för elever med särskilda
behov.

Besparing 1,6 miljoner
Besparingen med nedläggning beräknas till 1,25 miljoner kronor, i bästa fall till 1,6 miljoner.

Siffran ifrågasattes kraftigt av Slagnäsborna. Mycket kraftigt.

- Visst är det bättre att satsa på att få inflyttning, det ger barn i skolan och skatteintäkter, tyckte Malin Eklund.

Funderingar
över prioriteringar
Jörgen Stenberg funderade över prioriteringar.

- Måste Arjeplog ha en gymnasieskola. Jag tror att det är värre att vara sju år och åka buss mellan Slagnäs och Arjeplog varje dag än att vara 16 år och veckopendla till ett gymnasium i Piteå.

Yngve Berg presenterade sedan argumenten för att skolan ska vara kvar:

nSkolan som lärmiljö ger trygga individer. Skolan har ett mycket fint arbete med estetiska ämnen och föräldrainflytandet är stort.

nBarnen får långa arbetsdagar (07.00-17.00) om skolan läggs ner och barnen missar möjligheter att delta i fritidsaktiviteter.

nSkolans nedläggning skulle påverka samhället negativt med utflyttning och butiken skulle hotas.

Två vägar
- Det finns två vägar, nedläggning eller att behålla skolan. En nedläggning ger i bästa fall en besparing på 1,6 miljoner, i sämsta fall att kommunen står kvar med en byggnad, att eleverna börjar skolan i andra kommuner, unga flyttar, entreprenörsandan avtar och företaget Tjintokk drabbas.

Alternativet med att skolan fortsätter kräver att man hittar lösningar för undervisning, att kostnaderna inte ökar och att man inleder ett systematiskt jobb för att få fler elever och en plan för hur Slagnäs ska utvecklas.

Ljus i mörkret
Företaget Tjintokk har förklarat sig positivt till att bidra till den investering som behövs i skolan, och det sprider ett ljus i mörkret.

Yngve Berg förklarade att barnkonventionen är ett viktigt dokument i diskussionen. Det går inte stirra sig blind på kronor och ören.

- Jag har utrett många skolor och jag måste säga att läget känns bra i Slagnäs. Frågan är om politikerna vågar ta chansen.

Erik Forssén som arbetat i mer än 40 år som skolvaktmästare konstaterade att Slagnäs egentligen har angenäma problem.

- Vi har för lite av allt.

Kommunchef Claudia Zamorano höll med om likheterna mellan Slagnäs skola och Arjeplogs kommun:

- Jo, vi sitter i samma båt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om