Hembygdsgården visar Slagnäs historia
När det hela började, för sjutton år sedan, handlade det om turistinformation, en friggebod och en tältkåta. Tältkåtan och turistinformationen finns kvar i än dag, men friggeboden är borta och har ersatts med ett hembygdsområde. - Målet är att det ska visa ett jordbrukshem från början av 1800-talet.
Ett jordbrukarhem i inlandet under 1800-talet. Det är vad Slagnäs intresseförening vill återskapa på hembygdsrådet i byn.
Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr
- För närvarande har vi fem byggnader och ett utedass här på området, byggnader som vi antingen har köpt eller fått som gåva.
Efter midsommar
Det händer saker på hembygdsområdet under hela året. Till exempel så har byn på hösten surströmmingsfest där, bagarstugan står till bybornas förfogande under höst, vinter och vår och till jul samlas Slagnäsborna för annandagskaffe i hembygdsgården.
- Med julgran och levande ljus. Det brukar vara kallt här inne då.
Den mest intensiva perioden är sommaren.
- Vi öppnar här direkt efter midsommar. Vi brukar ha många besökare här under sommarmånaderna. Främst under juli månad. Mycket fransmän, tyskar, och norrmän. Vi har inte gjort så mycket reklam för oss, men folk söker sig ändå hit. Och ibland händer det att vi får vykort och tackkort från besökare, bland annat från Holland. Man blir lite förvånad, vi tänker att vårt hembygdsområde ju är så enkelt. Men ibland är det nog det enkla som folk vill ha, säger Solveig Fridh.
I tältkåtan erbjuds turistinformation, och hembygdsområdet serverar bygdens historia. Regnar det brinner elden i öppna spisen i stugan.
- Målet, när hembygdsområdet är färdigt, är att det ska visa ett jordbrukshem från början av 1800-talet. Hembygdsområdet är gjort för byns ungdom, här kan de se och lära och få veta hur man levde här i bygden på den tiden. Så här såg det ut i inlandet förr i tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!