Första sändningen från bröderna Max och Frank Stenbergs bryggerirörelse skulle ha varit ute på marknaden redan. Det skulle ha varit premiär till julen 2012. Men så blev det inte. Vattnet i brunnen räckte inte till. Så det blev till att borra nytt.
– Visst har det dragit ut på tiden, men istället för att få problem löpande har vi valt lösningar som håller på sikt. Det blev förhållandevis dyrt, men nu är allt på plats, säger Max Stenberg.
Under helgen ska den första ölen tappas på flaska. Då ska de belgiska maskinerna visa vad de går för.
Hela idén med bryggeri föddes ur ett löst samtal.
– Och när man då börjar forska om hur det går till att brygga öl är det svårt att sluta, säger Max och avslöjar att han redan när han smakade på sin första avslagna ”tre-femma” tyckte att det borde gå att göra något bättre.
I början tänkte bröderna Max och Frank Stenberg producera 50 000 liter öl per år. Nu har man byggt för att producera 80 000 liter och utbyggnadsplaner har redan väckts.
– Just nu är storleken på verksamheten bra, men vi kommer att utöka, säger Max.
Han och brorsan ser inga hinder. Det finns ett stort allmänt intresse kring öl och förfrågningarna har varit många.
– Så länge vi håller hög kvalitet är det inga problem.
Nausta bryggeri startar med tre sorter, pale ale, indian pale ale och stout.
Fast mer är på gång. Max och Frank siktar också på att importera öl och vin.
Marknadsföring är också ett måste. Kanske blir det med musik. Frank Stenberg har nyligen gett ut en skiva med egen musik och kanske blir det han som ger Naustas svar på Tuborgs Tu-tu-tu-tuborg …
Bröderna Stenberg ser mest bara fördelar med att starta ett bryggeri i norra Norrlands inland.
Frank säger:
– Vi har bra vatten, fin utsikt och skog i 360 grader. Och så är det kul att vi kan göra något sådant här i den här regionen.