- Jag har alltid gillat fåglar. Tänk att få bo här i Slagnäs och göra något man verkligen tycker är roligt, säger Annicka Stenmark, om valet att starta en strutsfarm.
De är både nyfikna och flockdjur. Få som besöker Annicka Stenmark och sambon Arnt Ditlevsen i Slagnäs gör det därför obemärkt. Strutsarna rusar alla i samlad trupp mot stängslet och går man närmare försöker de nå en med sina näbbar.
Inte farliga, bara nyfikna
- Förra sommaren gick Felix lös på gården som en hund. Men eftersom han ville hälsa på alla som besökte oss fick vi snart stänga in honom igen.
Och det är inte så konstigt. Annicka själv säger att hon helt har slutat ha örhängen på sig. Strutsarna var experter på att snappa åt sig dessa.
Men farliga är de inte försäkrar Annicka bara nyfikna. De tar ofta själva till flykt om något skrämmer. För att ganska snabbt glömma bort vad det egentligen var, men med en valnötsstor hjärna är minnet inte det bästa.
Sedan berättar hon om de två tupparna som slogs hej vilt förra sommaren. Båda avelsdjur som skulle föra flocken vidare. Det slutade med att den ena sparkades ut över det höga stängslet. Inga ägg blev det heller så länge de två var tillsammans.
Nu finns bara den snälla av de två kvar och ägg produceras på löpande band.
- De måste ta sig ut själva annars är de inte livsdugliga, förklarar Annicka och visar äggkläckningsmaskinen och en kyckling som är på väg ut genom det tjocka skalet.
Tidigare har de haft gårdsförsäljning av kött, men när slakteriet väl är veterinärbesiktat kommer de att börja sälja till närområdet, till restauranger och affärer. På gården står också en gårdsbutik med allehanda strutsrelaterade produkter. Eller vad sägs om strutsäggslampor, dammvippor och hudkräm av strutsolja.
- Redan på Kleopatras tid kände man till strutsoljans läkande förmåga. Det används till exempel till att bota småsår och eksem, berättar Annicka.