Det är sjön intill, Naustajaure, som fått ge namn åt bryggerirörelsen. Själva vattnet kommer från en grävd brunn, som grävdes efter att grannen Kalle Ek gått med slagruta över området och sedan pekat; "Här är det vatten".
Det var när Frank och Max övertog fastigheten med tillhörande garage efter far och mor, Jörgen och Angela som flyttade sina bopålar till medelhavsön Malta, som bryggeriplanerna fick fast form.
Skapa något
Förklaringarna till att det blir bryggeri i Slagnäs är dock flera än att det plötsligt fanns ett garage.
- När man börjar forska om hur det går till att brygga öl är det svårt att sluta, säger Max och avslöjar att han redan när han smakade på sin första avslagna "tre-femma" tyckte att det borde gå att göra något bättre.
Max Stenberg pratar öl på vetenskaplig nivå om jäststammar, kolsyrning, humlesorter och så vidare. Sedan säger han,
- Det är kul att skapa något, och öl, ja alla tycker ju olika.
"Köper upp Spendrups"
De första testerna är redan gjorda. Ett ölmärke är redan så gott som inarbetet. Det är "Sarvas", ett mörkt öl som kan bli succé direkt. Andra sorter finns det bara arbetsnamn på som "klåfinger" och "honkeytonk".
Tanken är att ölen ska få sina namn från djuren och naturen.
- Vi räknar med att starta med en produktion av 3 000-4 000 liter öl i månaden. Om fem år ska vi producera mellan 300 000 och 400 000 liter per år, och sen köper vi Spendrups och så köper vi ...
Max Stenberg och broder Frank skrattar. Problemen finns inte, bara möjligheter. De pratar produkter och antalet anställda, försäljning lokalt och globalt, investeringar.
Går allt som planerat ska lokalmarknaden kunna förses med öl från Nausta bryggeri redan till jul.