Annicka har pippi på struts

Kan strutsar bota nagelsvamp och torr hårbotten? Kopplingen kan kännas långsökt, men för Annicka Stenmark blev problemlösning ett sätt att ta reda på en större del av fågeln vid slakt.

Från struts till deodorant. Visst är det möjligt och allt sker i en friggeboda utanför Slagnäs.

Från struts till deodorant. Visst är det möjligt och allt sker i en friggeboda utanför Slagnäs.

Foto:

SLAGNÄS2012-01-23 06:00

Kan man bara se skillnad mellan en bra och en dålig idé, då kan man komma så långt som till Slagnäs och utvecklingen av en egen skönhetslinje. På struts. Ja, alltså inte hela fågeln, men på fettet. Sedan 2007 driver Annicka Stenmark Strutsfarmen utanför Slagnäs med sin sambo Arnt Ditlevsen, och här lider man ingen brist på goda idéer. Ur problem har det alltid fötts lösningar.

- Närmsta slakteri låg i Borlänge. Det fungerade ju inte, så då startade vi ett eget, säger Annicka Stenmark.

Och så har det rullat på. Kvinnan, som för många år sedan fann ro i att sitta på en upp- och nedvänd hink i ett hönshus, tänkte större.

- Jag hörde någonstans att man kunde göra hudkrämer på strutsolja. Intressant, tyckte jag.

Flera hundra tusen investerade kronor, och säkert lika många timmars experimenterande senare, har hon nu ett sortiment att vara stolt över. Produkterna är helt ekologiska, så när som på strutsoljan som ännu inte fått någon klassificering. Färdiga krämer, salvor, schampon och ansiktsvatten testas noggrant av bekanta till entreprenörerna. Det blir mycket finjusteringar innan en produkt är helt färdig, och man måste veta vad alla råvaror har för funktion för att kunna göra de justeringarna.

- Jag läser förstås väldigt mycket och har gått kurser. Men ibland är det riktigt knepigt, som med schampot. Det tog mig sex månaders pysslande innan jag var helt nöjd.

Månaderna framöver blir spännande för Annicka Stenmark. Hon har anlitat ett professionellt företag att ta fram en ny grafisk profil för hennes produkter, och förhoppningsvis bär satsningen frukt.

- Jag har hört mig för hos olika företag, och några av dem är positiva till att bli återförsäljare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om