Jörgen Stenberg är byålderman i Slagnäs och har engagerat sig i fiskefrågor, och fiske sedan barnsben. Hans hjärta klappar hårt för Slagnäsforsen och han har tagit vid det arbete som Tage Renström startade.
- Tage var en eldsjäl som såg till att fisket överlevde i Slagnäsforsen. Han stred mot kraftverksintressen och gubbarna i byn. Han såg resursen i forsen som större än några tusenlappar. Och tack vare Tages strid fick vi både bättre minimitappning och pengar till byn, säger Stenberg och fortsätter,
- Tage var en man med visioner.
Stod på sig
När kraftverket anlades i Slagnäsforsen på 80-talet och en ny damm byggdes i Bergnäsälven kunde fisket gått förlorat.
- Kraftbolaget försökte köra över byn. Men Tage stod på sig. Nu har vi en jämnare nivå i Naustajaure, det går mer vatten i forsen på sommaren än på vintern, vilket liknar det naturliga, och fisket har blivit makalöst. Inte minst abborrfisket i Naustajaure.
I Slagnäsforsen har strikta regler införts. Inte så populärt i alla kretsar att förbjuda fångst av vildöring och att bara få ta upp en enda odlad fisk per dygn.
Men resultatet har kommit som ett brev på posten. Trots att fiskekortspriserna inte höjts nämnvärt har intäkterna fördubblats. Och sedan har alla intäkter konsekvent använts till att bekosta utsättning av fisk.
- Vi har slutat att plantera harr, och så har vi, trots avrådan från Fiskeriverkets biologer, satt ut Bergnäsöring i forsen och dess närhet .
Jörgen Stenberg fick utstå spott och spe, men stod på sig.
- Vi sa som så att sätter man ut korkad öring så blir den uppäten. Sätter vi ut fisk som har föräldrar som växt upp i forsen så kan det ju inte spela någon roll var den är kläckt ...
Abborrfiske i bästa klass
I Slagnäsforsen har man dessutom satsat på bevakning. Och det uppskattas av de seriösa sportfiskare, den saken är klar.
Jörgen Stenberg berättar att man dessutom infört förbud för fiske med fasta redskap i abborrens reproduktionsområden. Det har medfört ett abborrfiske av bästa klass.
- Jag slog personligt rekord i flugfiske på abborre två gånger samma dag, säger han.
Och det kommer folk till Slagnäs som har sikfiske som sitt specialintresse.
En stadig organisation, stadigt regelverk och ett bra resursutnyttjande är ett måste för att få gäster som vill betala för sig.
Jörgen Stenberg berättar om byns tankar på att bygga en egen fiskodling och att göra forsen ännu mer attraktiv.
- De spång vi anlade ökade ju attraktionsvärdet med 50 procent.
- Vi måste jobba med det vi har och de förutsättningar som finns. Jag tror inte någon vill försaka elströmmen. Fisken är inte ledsen för att det finns kraftproduktion. Fisken lever för att äta och fortplanta sig. Det är det vi måste utgå ifrån.
Minst lika ljus
Han vet att det är svårt att få med alla på tåget.
- Man säger ofta nej till förändringar, åtminstone tills man ser att de kan vara av godo. Avundsjukan brukar vara bästa medlet för utveckling ...
När det gäller framtiden för Arjeplogsströmmarna så borde den vara minst lika ljus som för Slagnäsforsen.
- Skitenkelt, säger Jörgen Stenberg och säger med glimten i ögat:
- Arrendera ut strömmarna till Jan Edvardsson (Silverhatten och Krajas ägare).
Skulle bli lönsamt
Vad han menar är att resursen och potentialen finns. Det gäller att göra med strömmarna som med hotellverksamheten, att utveckla.
- Det är ingen som ser det kommersiella värdet i Arjeplogsströmmarna. Rätt skött skulle det värdet vara stort och det skulle bli lönsamt. För att fylla upp tomma biltesthotell på sommaren behövs både kvalitetserbjudanden och exklusiva varianter av fiske.
Resursen finns. Men det måste byggas upp från grunden. Och det kan behövas en del politiska beslut som kan vara jobbiga att fatta ...