Miljö- och hälsodagen på Slagnäs skola började med en nyttig frukost redan klockan åtta.
- Eleverna förberedde förra veckan. Bland annat gjorde de müslin de åt till frukost i dag, berättar läraren Maj Stenberg.
Nyttig mat
På Slagnässkolan månar man om nyttig mat och fysisk aktivitet. Och så har man sitt eget trädgårdsland.
- Vi har arbetat mot Slagnäs tidigare, det är en väldigt aktiv skola. De har drivit sitt trädgårdsland i massor av år, säger Alec Lundström, Hushållningssällskapet.
Arbetet med skolträdgårdar syftar till att öka barns intresse för grönsaker samt att de ska lära sig hur matvalen påverkar miljö och hälsa.
- Vi märker skillnad på de elever som fått odla grönsaker. Här på Slagnäs äter till exempel alla av salladsbaren, säger Kristina Wikström från Hushållningssällskapet.
Matmuffins
Miljö- och hälsodagen ingår i Ekologiska skolträdgårdar som finansieras av Stiftelsen Norrbottens läns arbetsstugor och drivs av Hushållningssällskapet rådgivning Nord.
Under dagen delades eleverna in i fyra grupper.
- Alla har gått mellan grupperna mat, avslappning, aktivitet och sensorik, säger Maj Stenberg.
Maja Ringlund Bergman, klass 5, har tillsammans med Ida Burman, Elias Ringlund Bergman och Tindra Tinderfjäll från 5-6-årsverksamheten bakat matmuffins i dag.
- Jag gillar att laga mat, och brukar göra det hemma också, berättar Maja.
Varje dag, även när det inte är miljö- och hälsodag, lagar kokerskan Kristina Kallin mat till de femton eleverna. Hemlagade köttbullar, soppor och plättar. Till och med pizzasalladen är gjord på skolan.
Skördar landen
På höstarna, när barnen har skördat landen på morötter, purjolök och potatis, lagar de rätter helt på ingredienser från skolträdgården.
- Det är viktigt att eleverna vet varifrån maten kommer. I dag har vi till exempel pratat om hur långt en frukost färdas innan den hamnar på våra köksbord, säger Kristina Wikström.
Dagen avslutades med en middag för släkt och vänner.