På våren brukar det handla om utsläpp av ystra kossor, men på Di-Ni-farmen i Skomanstjälen skedde på lördagen en helt annan typ av vårlig händelse. I den strålande solen invigdes gårdens nya solcellsanläggning högtidligen av Tomas Jonsson från Pite energi.
– Processen har tagit längre tid än väntat på grund av olika faktorer. Men nu är det dags, sade han och slog på strömmen till anläggningen tillsammans med Di-Ni-farmens ägare Nina och Dick Olovsson.
Nina berättade hur det kom sig att de tog steget att investera i en solcellsanläggning.
– Vi var på en information om solpaneler och blev inspirerade att satsa. Det är rätt i tiden och bra för miljön. Vi ska ju sälja så småningom och då är det bra om vi investerat i det, sade Nina Olovsson.
Tomas Jonsson från Pite energi och Martin Lundqvist från Länsstyrelsens landsbygdsenhet, var på plats för att informera om solceller och olika möjligheter att få stöd för investeringar i lantbruket.
Tomas Jonsson menar att det är en myt att det är för lite sol i norra Sverige.
– Det är hela 2 000 soltimmar i Piteå och kommunen ligger dessutom i framkant i Norrbotten när det gäller att köpa solel, sade han och gav exempel på en rad företag som gjort det.
Martin Lundqvist berättade att det fortfarande finns en hel del pengar att söka för energieffektivisering av sitt företag.
561 miljoner kronor är vad landsbygdsprogrammet ger till Norrbotten mellan 2014 och 2020. Av den summan är 14 miljoner avsatta för att gå till företagare inom jordbruk och trädgård som vill satsa på förnybar energi. Här finns hela 13 miljoner kvar att söka.
– Det är bättre att ha en slant på taket än på banken. Man kan få mellan 40 och 50 procent i bidrag om man investerar för minst 100 000 kronor, säger han.
Nina och Dick Olovsson har mellan 120 och 140 kvigor i kvighotellet. De ägs av andra bönder men föds upp i deras ladugård från några veckors ålder tills dess att de ska kalva.
Paret har låtit montera solceller på två tak, ladugården och maskinhallen. Ytan är sammanlagt 315 kvadratmeter.
– Kostnaden blev cirka 600 000 kronor och med dagens elpriser räknar vi med att tjäna in det på nio-tio år, säger Dick Olovsson.
Som jordbruksföretagare kan man få upp till 40 procent i stöd upp till drygt två miljoner kronor för att producera förnybar energi för eget bruk eller för försäljning.