Poppis semestra på lantgård

Den svenska landsbygden är attraktiv på semestern. Flera svenskar kan tänka sig att tillbringa sommarsemestern på landet. Det visar en Sifo-undersökning, där intresset också visat sig vara särskilt stort hos kvinnor.

"Det är atmosfären som lockar", säger Ann-Louise Räty.

"Det är atmosfären som lockar", säger Ann-Louise Räty.

Foto: Jessica R Larsson Jessica R Larsson

SKOMANSTJÄLEN 2011-07-26 06:00

Allt fler eftertraktar den lantliga idyllen under semestern. Det visar en Sifo-undersökning som Lantbrukarnas riksförbund låtit göra. Av 1 000 personer tycker nästan hälften att den svenska landsbygden är attraktiv och flera av dem kan tänka sig att bo på en lantgård i sommar.

Djurliv lockar
78 procent uppger att de känner till möjligheten att bo på en lantgård, av dem kan 29 procent tänka sig att slå slag i saken och faktiskt bosätta sig på en lantgård.

Det är miljön och djurlivet som lockar enligt undersökningen och det stämmer väl för Kirunaborna Ann-Louise Räty och hennes make Tapio Räty.

- Det är atmosfären här som lockar och det är kul att få testa på att jobba på en lantgård, säger Ann-Louise Räty som tillbringat två veckor med sin familj på Di-Ni farmen i Skomanstjälen, Sikfors. Som mest har de varit sju personer som firat semester tillsammans på gården men dagen innan avfärd tillbaka hem till Kiruna är det bara makarna som är kvar.

Enligt undersökningen är det främst kvinnor som lockas att testa på en lantgårds sysslor, och även det stämmer in på familjen Räty.

- Jag och min dotter har varit här och hjälpt till varje dag, berättar Ann-Louise Räty.

Och medan kvinnorna varit i ladugården har resten av familjen vilat upp sig.

Upp och ner
Enligt undersökningen blir det allt mer populärt att bo på en lantgård under sin semester. Någon direkt ökning har man dock inte sett på Di-Ni farmen.

- Men det går upp och ner hela tiden, säger Nina Olovsson som driver farmen tillsammans med sin man Dick Olovsson.

Men hon förklarar att det i deras fall kan bero på att de ligger lite avsides.

Och visst hoppas hon på att det stämmer att allt fler vill bo på lantgård, för de tar gärna emot fler gäster.

- Förhoppningsvis sprider det sig, säger hon.

Vardagsliv på gården
Om man vill får man möjlighet att vara med i de olika momenten som händer på gården under en dag. Det är allt från att mata kvigorna, strö spån, sätta stängsel till att klyva ved. Typiska vardagssysslor, menar Nina Olovsson. Om inte det lockar, kan man beskåda allt från håll.

- Jag har varit med och kikat och det är väldigt intressant när man aldrig varit på en lantgård förut, säger Tapio Räty.

Förutom att passa på att vila upp sig på semestern har han i stället jobbat med andra saker.

- Jag har varit barnvakt åt barnbarnet och stått vid spisen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!