Projekt för miljöns och böndernas bästa
Bättre för miljön och bättre för bonden. Så kan man sammanfatta målen med Emus-projektet som går ut på att ta fram en ekonomisk och miljömässigt uthållig spannmålsodling. Dick och Nina Olovsson i Skomanskälen utanför Sikfors är observatörer i projektet.
Ett tiotal meter runt den vita käppen kollas av med jämna mellanrum. "Lär man sig se tecken på exempelvis ogräs i tid kan man förhindra det med en tredjedel så mycket bekämpningsmedel som i vanliga fall", säger Dick Olovsson.
Foto: Therese Hedman
Mindre bekämpningsmedel
Tanken är att deltagarna låter en del av grödan vara helt opåverkad av bekämpningsmedel och noggrant dokumenterar vad som händer.
- Förut fanns folk som arbetade med att gå ut och titta på fälten men nu finns inte resurser eller tid till det. Jag gick med i Emus för att ta mig tid till att ställa mig på knä och verkligen se vad som händer på mina åkrar, säger Dick Olovsson.
Observationerna av eventuella löss, svampangrepp och ogräs rapporteras in till projektet. Tillsammans diskuterar man sedan vad skadorna beror på och hur de kan undvikas med så lite miljöpåverkan som möjligt.
- Lär man sig se tecknen i tid kan man använda bekämpningsmedel bara när det behövs och inte i onödan. Då förebygger man problemen och får bättre lönsamhet, säger Torsten Lindberg från Forslundagymnasiet och samordnare för projektet i Norrbotten och Västerbotten.
"Tror man vet allt ..."
Emus har pågått sedan 2001 med cirka tio observationsfält i Västerbotten och omkring fem i Norrbotten. För Dick och Nina Olovsson är detta tredje året i projektet och de har inga planer på att gå ur.
- Det är väldigt inspirerande att utbyta erfarenheter från andra i projektet. Efter 30 år som lantbrukare tror man man vet allt, men så är det verkligen inte. Och vanan att ge sig ut och titta nära på grödan "smittar av sig" till andra fält än
observationsfältet, säger Dick Olovsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!