Bönderna öppnar kvighotell

Sista kossan har lämnat Dick och Nina Olovssons gård i Skomanskälen, Sikfors. Nu är lantbrukarparet redo att satsa till hundra procent på sitt nya yrke - hotelldirektörer.

"I dag ska jag nog åka bort fem i fyra när korna egentligen skulle mjölkas. Det blir en härlig frihet", utbrister Nina Olovsson.

"I dag ska jag nog åka bort fem i fyra när korna egentligen skulle mjölkas. Det blir en härlig frihet", utbrister Nina Olovsson.

Foto: Sofia Wellborg

SKOMANSKÄLEN 2010-06-16 05:56
Under ett par år har Dick och Nina Olovsson successivt avvecklat mjölkproduktionen och så smått siktat in sig på sin nya nisch - kvighotell.
Paret driver lantbruk på Dicks släktgård sedan 1979 och har på senare år även siktat in sig på turism genom Di-Ni-farmen. Men på måndagen var det slutligen dags att skicka iväg de sista korna och en 110 år lång epok med mjölkproduktion går i graven.
Ska kalva tidigare
- Det känns ändå inte vemodigt eftersom det har varit en process som pågått i några år, vi är väl förberedda, säger Nina Olovsson.
Beslutet att avveckla mjölkproduktionen och istället satsa på kvighotell har flera orsaker. Dels för att få mer fritid, men mest för att paret vill ta ett nytt steg i livet och tycker att kvighotell ska bli en intressant utmaning.
Nina påpekar att de alltid har haft filosofin att omsorgsfull uppfödning gör att kvigorna kan kalva tidigare. Medelkalvningsåldern för en kviga i Norrbotten är 27,9 månader, men med noggrann utfodring och bättre kontroll ska de kalva tidigare, redan vid 24 månader. Detta innebär en vinst för mjölkbonden som hyr in kvigorna. Detta trots att djurens helpension hos Olovssons naturligtvis kostar pengar.
Plats för 150 djur
- Mjölkbönder utökar hela tiden och det är lätt att just kvigorna hamnar på undantag. Dels kan utfodringen bli lidande men det kan även uppstå platsbrist, säger Dick Olovsson.
Parets utbyggnad av ladugården blev klar 2007 och i nuläget får 150 djur plats - från spädkalv till kalvfärdig kviga. I dagsläget finns ett 80-tal kvigor på gården och de allra flesta är inhyrda.
För ett par år sedan fick Nina och Dick Olovsson Svensk mjölks guldmedalj för att de levererat mjölk av bästa kvalitet i 23 år. En hedervärd avslutning på sin tid som mjölkbönder.
FAKTA Kvighotell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om