Färre gymnasieelever får studiemedel indraget i Piteå

Antalet gymnasieelever som får sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro fortsätter att öka i Sverige, enligt nya siffror från CSN. I Piteå har dock antalet minskat jämfört med förra läsåret. "Jag tycker att det är väldigt glädjande", säger Annika Niklasson, gymnasiechef i Piteå kommun.

Enligt CSN:s undersökning har Piteå näst lägst andel elever som fått studiebidraget indraget, i Norrbotten.

Enligt CSN:s undersökning har Piteå näst lägst andel elever som fått studiebidraget indraget, i Norrbotten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skola och utbildning2024-07-09 20:30

Enligt CSN:s undersökning har Piteå näst lägst andel elever som fått studiebidraget indraget, i Norrbotten. Piteå kommuns gymnasiechef Annika Niklasson berättar att hon tycker sig kunna se flera faktorer som lett till bättre resultat då det kommer till elevers frånvaro i skolan. 

– Vi har aktivt jobbat med den här frågan sedan 2022, då barn- och utbildningsnämnden beslutade om en handlingsplan som heter främja närvaro och förebygga frånvaro. Den handlingsplanen börjar implementeras fullt ut i vår verksamhet, säger hon.

När gymnasieelever har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro kan skolan rapportera det till CSN, som då kan besluta om att studiebidraget ska dras in.

– Vad gäller rapportering stämmer det att vi rapporterar till CSN men det bygger på att skolorna är duktiga på att rapportera, vilket vi är bra på skulle jag säga. 

undefined
"Lärargrupper, elevhälsoteam, rektorer och ibland även vårdnadshavare har tillsammans jobbat med detta", säger Piteå kommuns gymnasiechef Annika Niklasson. (Arkivbild)

74 gymnasieelever i Piteå kommun fick sitt studiebidrag indraget under läsåret 2023/2024 på grund av ogiltig frånvaro. Det motsvarar 5,4 procent av eleverna och är 17 färre än läsåret innan.

– Då det kommer till ströfrånvaro bland elever kan en varning från CSN ha stor effekt. Men vid problematisk frånvaro biter inte indragen CSN så mycket, säger gymnasiechefen och fortsätter:

– Problematisk frånvaro påverkar främst den enskilda individens psykiska hälsa men det leder även till att individen inte når målen eller får kunskaperna som behövs. 

Enligt Annika Niklasson är den viktigaste statistiken verklig skolnärvaro, det vill säga elevers närvaro i skolan eller deras frånvaro oavsett orsak. Hon berättar att den totala frånvaron på Strömbackaskolan har minskat från 13,5 procent våren 2023, till 12,6 procent våren 2024.

– Jag ser en stark koppling mellan det resultatet och att vi använt handlingsplanen samt aktivt jobbat med frågorna. Jag tycker att det är väldigt glädjande. Lärargrupper, elevhälsoteam, rektorer och ibland även vårdnadshavare har tillsammans jobbat med detta. 

– Det finns ett starkt samband mellan måluppfyllelse och närvaro i skolan, elever mår även bättre av att vara i skolan och tillhöra ett sammanhang.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!