Magma ger Renée kraft

Konstnären Renée Blom menar att hon aldrig varit den hon är i dag utan Magma - ett nätverk av kvinnor som peppar och stöttar varandra. "Män är duktiga på att dunka varandra i ryggen, men vi kvinnor kan också".

Renée tycker om sina gudinnor.

Renée tycker om sina gudinnor.

Foto: Rene Blom

SKOGSÅ2011-03-08 06:00

Termometern visar över 30 minusgrader och det kuperade, vita landskapet är gnistrande vackert. Här i Skogså utanför Boden har Renée Blom landat.

- Min man är från byn och vi flyttade hit för 20 år sedan och byggde ett nytt hus, ett Älvsbyhus faktiskt ...

Här bor Renée med man och barn - ett stenkast därifrån, i ett stort klassrum i friförskolan i byn har hon sin ateljé (som hon delar med en kollega).

Bodde i Hortlax
På visitkortet skulle det kunna stå både fotograf, webbdesigner, AD, konstnär och smyckesdesigner. I den digitala världen har hon gjort sig känd genom sina fantastiska och fantasifulla bokomslag och illustrationer.

I sin ateljé arbetar hon med material som silverlera, glas och keramik - hårt material som bearbetas eller härdas i stark hetta. Resultatet blir bland annat annorlunda och vackra smycken med små, perfekta detaljer. I Norrbotten är hon ensam om att vara Certifierad PMC instruktör, vilket ger henne rätt att lära ut till andra.

- Det hade jag nog aldrig kunnat tro, att jag skulle kunna stå där framme som lärare, men jag hade aldrig varit den jag är i dag om det inte vore för Magma.

Renée växte upp i Borås, men efter att hennes föräldrar separerat flyttade hon till Hortlax med sin mamma och bodde där i åtta år, sedan blev det fotolinjen i Luleå (där hon träffade sin man som gick i samma klass), jobb som reklamfotograf i Pajala, studiofotografering och blomsteruppsättningar i Skellefteå och Burträsk, flytt till Skogså, jobb som tågvärdinna, dagmamma och självlärd webbdesigner.

Innan IT-kraschen kom jobbade både hon och maken nästan dygnet runt inom branschen som stod dem upp i halsen - sedan blev de plötsligt arbetslösa.

René kände att hon nu verkligen ville hålla på med någonting "roligt" och sökte sig till konstlinjen på Sunderbyns Folkhögskola - i dag har hon flera ben att stå på yrkesmässigt och är också styrelseledamot och webbansvarig för Magma Nord, ett nätverk av kvinnor som stöttar och hjälper varandra. Renée menar att kvinnor också kan "dunka varandra i ryggen" - fast på ett lite annorlunda sätt...

- Vi försöker verkligen att peppa, berömma och lyfta fram varandra. Det handlar mycket om att våga göra saker och att våga synas, jag är själv egentligen inte alls så som person. Tidigare när jag skulle stå och prata framme vid svarta tavlan till exempel och blev alldels kallsvettig. Men det finns en mängd småknep man kan lära sig, i dag går det bra.

Helt annan stämning
Renée minns att hon inom den mans-dominerade webb-branschen då och då fick höra manliga härskar-kommentarer som "lilla gumman".

Även i en grupp med bara kvinnor finns bekymret med konkurens och avundsjuka, men nätverket jobbar hårt på att få bort det. Istället försöker man få kvinnorna att hjälpa varandra och samarbete. Att våga berätta för andra om sina idéer i syfte att få stöttning istället för att inte säga någonting av rädsla för att någon ska "stjäla" den.

René känner i dag att hon står stadigt på egna ben och vågar göra exakt det hon vill. En stor del av kraften och självförtroendet får hon från Magma.

- När det bara är kvinnor tillsammans blir det en helt annan stämning, vi konkurrerar inte med några stora muskler och det känns tryggt. Vi är ju kvinnor allihopa och faktiskt ganska lika när det kommer till botten.

FAKTA Magma

Magma är en ideell förening som grundades 2002 av journalisten och fotografen Helena Jönsson i Öresundsregionen.

I dag finns Magma även i Norrbotten, Nordnorge, Västerbotten och Värmland. Magma Nord i Norrbotten har cirka 200 medlemmar. Inriktningen är kultur och integration men föreningen jobbar även för jämställdhet och eget företagande.

Magmas grundtanke är att kvinnor ska stötta och hjälpa varandra både privat och i arbetslivet. Medlemmarna kan få hjälp med idéer och olika projekt. Man jobbar också för att lyfta och synliggöra kvinnor i nätverket för att skapa förebilder.

Medelåldern är förhållandevis låg, 35 år och majoriteten av kvinnorna är småföretagande kulturarbetare. Nätverket vänder sig dock till kvinnor 18 år och uppåt i alla yrkeskategorier.

Sedan 2007 utser Magma Nord varje år Årets Magmakvinna som gjort något unikt för Norrbotten. Årets Magmakvinna får i sin tur Årets Magmapris som tillverkats av en annan kvinna (som i sin tur också får ett pris).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om