Realistisk räddningsövning

Realistiska räddningsövningar ökar samarbetet mellan anställda och frivilliga sjöräddare. – Vi måste hela tiden vara beredd på att det sker olyckor, säger Lars Stoltz, Sjöfartsverket.

Sjöräddningssällskapet i Piteå åkte ned med båten Sparbanken Nord. Johan Hedin, Clas Araåker, Niklas Nilsson och Åke Eriksson uppskattade övningen. ”Att samverka med andra enheter på vattnet är det vi övar minst annars”, säger befälhavaren Johan Hedin.

Sjöräddningssällskapet i Piteå åkte ned med båten Sparbanken Nord. Johan Hedin, Clas Araåker, Niklas Nilsson och Åke Eriksson uppskattade övningen. ”Att samverka med andra enheter på vattnet är det vi övar minst annars”, säger befälhavaren Johan Hedin.

Foto: Joel Gustafsson

SKELLEFTEHAMN2014-05-23 22:04

En träsnipa har förlist någonstans utanför Skelleftehamn. Fem passagerare är i akut sjönöd och en massiv räddningsinsats inleds.

Sjöfartsverket, Kustbevakningen, hamnpersonal samt räddningsjänst och sjöräddningssällskap från Piteå och Skellefteå ställde sina resurser till förfogande i fredagens övning.

– Sjöfartsverket är huvudman för sjöräddningen men vi vill att alla ska kunna vara med och hjälpa till. Vi gör den här övningen två gånger per år för att alla besättningar ska få möjlighet att samarbeta och träna inför ett skarpt läge, säger Lars Stoltz på Sjöfartsverket, tillförordnad driftschef för Bottenvikens trafikområde.

Åtta båtar

Att hitta människor till havs är svårt – speciellt när det är oklart exakt var båten sjönk. För att söka av det stora området effektivt ställer sig åtta fartyg i linje medan helikoptern söker av vattenytan. Övningen efterliknar ett realistiskt scenario och det enda som skiljer åt är att personerna är utbytta mot dunkar.

Räddningstjänsten i Piteå far fram med gummibåten Fenix och den observanta besättningen hittar snabbt två "personer".

– Det är alltid svårt att hitta personer i vattnet, men vi lyckades stöta på två. Visst är det skicklighet men lite tur ska man ha också, säger befälhavaren Anders Pellberg.

Radio rekommenderas

Övningen avslutas efter tre timmar. Då är fyra av fem objekt upphittade. Enligt sjöräddningssamordnaren Stefan Ahlin är det bra efter förutsättningarna.

– Första objektet hittade vi efter 20 minuter och det är otroligt bra.

Båtsäsongen har dragit igång och Sjöfartsverket uppmanar alla till havs att vara rätt förberedd med flytvästar, varma kläder och gärna en VHF-radio som man kan använda för nödsamtal i områden med mobilskugga.

– Det är ett ovärderligt hjälpmedel, säger Lars Stoltz.

Utrustning avgör

På svenskt inre vatten ska nödställda få hjälp inom en timme. För en person i vattnet kan tiden efterliknas vid en evighet och enligt Lars Stoltz är det flera faktorer som avgör hur länge man överlever.

– Det beror på vattentemperaturen och hur bra utrustad man är. En tumregel är att man inte klarar sig så länge. Man behöver hjälp fort, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om