Lotsbristen ger båtmännen övertid

Skellefteå lotsstation ska egentligen vara bemannad med sex lotsar men det saknas två. ”Vi får arbeta mycket övertid för att få det ska fungera”, säger båtmannen Mats Hedlund.

Mikael Marting är en av fyra lotsar vid stationen i Skelleftehamn.

Mikael Marting är en av fyra lotsar vid stationen i Skelleftehamn.

Foto: Tommy Norin

SKELLEFTEHAMN2019-07-16 16:38

Mikael Martling är en av de fyra lotsar som hjälper de fartyg som går in mot dels Skelleftehamn, dels Piteå hamn som ingår i farvattnen med lotsplikt.

– Befälhavaren ombord måste anmäla behov av lots 24 timmar innan lotsning och det ska bekräftas fem timmar innan det ska ske, säger han.

Just nu ligger fyra båtar vid lotsstationen på Näsudden. Två används operativt, dessutom är en båt placerad vid Jävre Sandholmen.

Martling redovisar att sjötrafiken ökar hela tiden i Bottenviken, inte minst går fler fartyg upp till Piteå hamn med bland annat vindkraftdelar, bilar, timmer och oljeprodukter.

– Under perioden januari - juni i år hade vi 447 uppdrag, en ökning med tre procent jämfört med samma period förra året, säger Mikael Martling.

Ökningen sätter tryck på verksamheten i ett läge där Sjöfartsverket letar med ljus och lykta efter de lotsar som måste ha behörighet som sjökapten och som dessuom måste ha klarat hårda tester innan man får hjälpa ett fartyg.

– Situationen gör att vi får arbeta mer övertid. Vi ska arbeta med fyra lotsar som ska klara uppdragen som om de var sex stycken, säger båtmannen Mats Hedlund som arbetat i 20 år inom yrket.

Vad gäller båtmän har stationen fått förstärkning senaste veckan i form av att Marcus Högberg från Örnsköldsvik som har behörighet som sjökapten. Han har mönstrat på som båtman.

Mikael Martling hoppas att läget ska förbättras vid lotsstationen i Skelleftehamn.

– Det pågår rekrytering så jag hoppas att vi kan bli en station med sex lotsar säger han.

.Han mönstrade på som jungman direkt efter lumpen för 20 år sedan, och blev kvar på havet. Han har varit ombord på fartyg som kört kraftliner och bulkvaror. Efter sjöbefälsutbildning i Kalmar mellan 2001 och 2004 blev han överstyrman 2009 och han fick behörighet som kapten 2011.

– Jag behövde inte göra någon praktik eftersom jag varit så mycket på sjön.

Själv valde han och familjen att flytta från Vattholma i Uppland till Skellefteå år 2016

Han trivs med lotsjobbet. Perioden av långa tider ute till sjöss är över.

– Lotsyrket är perfekt. Man får komma hem till familjen varje dag.

Lotsen Rickard Nilsson har också lämnat handelssjöfarten för att jobba för Sjöfartsverket. Det har han gjort sedan ett år tillbaka. Tidigare har han bland annat kört Finlandsfärjor och isbrytare.

– Jag är färdig med den sidan av sjöfarten. Nu trivs jag med att arbeta som lots.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!