”Tittar in och ser en livlös man”

Efter ett inledande bråk blev de två männen ensamma kvar i lägenheten. Det slutade med ett brutalt våldsdåd menar åklagaren, som nu åtalar en 21-årig man för mord i Skelleftehamn. ”Jag tittar in genom brevinkastet och ser en livlös man”, beskriver en av poliserna som var först på brottsplatsen.

I den här lägenheten knivdödades den unge mannen, som hittades död av polisen i hallen alldeles intill ytterdörren.

I den här lägenheten knivdödades den unge mannen, som hittades död av polisen i hallen alldeles intill ytterdörren.

Foto: Polisen

Skellefteå2019-07-02 10:05

Det var på söndagsmorgonen den 17 mars som polisen larmades till en fastighet i Skelleftehamn. Den första polispatrullen var på plats vid fastigheten klockan 04.28. Där kunde man konstatera att det fanns en död person i lägenheten.

Med hjälp av en polishund kunde en 21-årig man gripas bara nio minuter senare, och den 20 mars begärdes han häktad misstänkt för mord. Både i de inledande polisförhören och vid häktningsförhandlingen förnekade mannen brott, vilket han vidhållit i samtliga förhör.

Efter en tre månader lång förundersökning väckte åklagare Marie Andersson på onsdagen åtal mot 21-åringen.

– Den åtalade har dödat den man som befann sig i lägenheten – de var ensamma vid detta tillfälle tidigt på morgonen – genom att tilldela denne flera knivhugg mot kroppen.

– Genom våldet har mannen tillfogats runt tio djupare stick och ett stort antal ytterligare skador, fortsätter Marie Andersson.

Vad är dödsorsaken?

– Han avlider till följd av skador på ena lungan samt blodförlust.

Hur många knivhugg och stick har offret fått under knivattacken?

– Det handlar sammanlagt om ett 40-tal skador, men då ska man komma ihåg att vissa av dessa skador är väldigt ytliga. Dessutom kan ju ett enda knivstick orsaka flera skador.

Men finns det specifika knivhugg som kopplas till att han avlider?

– Jag vill inte föregripa den kommande rättegången. Där kommer det att ställas frågor till rättsläkaren, som får utveckla den delen. Men som jag tolkar det rättsintyg som finns så lyfter läkaren inte fram en enda specifik skada, utan nämner flera knivskador som kan ha inverkat på utgången, svarar Marie Andersson.

Det låter som en besinningslös våldsattack, din kommentar?

– Exakt hur det gått till kan vara svårt att ha en uppfattning om, eftersom det är bara dessa två personer kvar i lägenheten när händelsen inträffar. Men det handlar ju om ett omfattande våld som utövats sett till de skador som offret ådrog sig. Det har ju också varit bråk i lägenheten en halvtimme före.

– Men de personer som befann sig i lägenheten hade lämnat bostaden när knivangreppet inträffade. 21-åringen åtalas också för en grov misshandel i ett tidigare skede samma natt, där jag menar att han angripit målsäganden med flera knytnävsslag och slag med en stång mot huvudet och kroppen, fortsätter Marie Andersson.

Straffet för mord är från tio års fängelse till livstid. Hur försvårande ser du på 21-åringens agerande och de många knivhuggen och skadorna?

– När det kommer till straffvärdet vill jag inte säga någonting just nu, det blir en sak att ta upp vid den kommande rättegången.

Utifrån det grova våldsbrottet menar åklagaren att 21-åringen efter avtjänat straff ska utvisas ur landet med förbud om att få återvända till Sverige.

I det fem sidor långa åtalet – förundersökningen omfattar cirka 600 sidor – framgår det att 21-åringen fortsätter att förneka brott och hävdar att han agerat i nödvärn.

Som en del av bevisningen kommer åklagaren vid rättegången att lyfta fram såväl de omfattande skadorna på offret som skadebilden på 21-åringen.

– Jag menar att det bevisar att 21-åringen inte har haft skador som överensstämmer med det våld som han påstår att han blivit utsatt för, till motbevisande av invändningen av nödvärn, säger Marie Andersson.

Brottsplatsundersökningen visar också, menar åklagaren, att offret utsatts för knivvåld i såväl hallen – där han påträffas död när polisen kommer till platsen – som i vardagsrummet i lägenheten.

Förundersökningen visar också hur polisen i Skellefteå kallades till platsen vid fyra-tiden på morgonen den 17 mars, detta efter att grannar hört bråk från lägenheten.

Så här sammanfattar en av de två poliser som var först på mordplatsen:

”När vi kommer till platsen så finns det skospår från lägenhetsytterdörren. Vi slår in portkoden och springer upp till lägenheten längst upp, vi knackar på dörren. Vi får inget svar och genom brevinkastet syns en livlös man . Vi skyndar oss och hämtar brytverktyg, dörren bryts upp och en man ligger en meter in i lägenheten, och i hallen är det blod överallt.”

Och vidare:

”Jag går in i lägenheten för att säkerställa att ingen fler finns i lägenheten, och jag ser att tecken på bråk finns i hela lägenheten. Omkullvälta möbler, neddragna gardiner och sönderslaget porslin.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!