I sex och ett halvt år var Jón Óskar Árnason en av personerna som drev restaurang Bryggargatan i Piteå. Efter stängningen föll valet på Skellefteå, där han och de andra delägarna byggde upp en ny restaurang vid älven på området som kallas Bryggarbacken.
Till en början pendlade Jón Óskar från Piteå, men sedan ett antal år bor han alldeles intill havet i Boviken, norr om Skellefteå.
Det är också naturen i närområdet som gett inspiration till hans nya projekt – hantverksmässigt producerad gin, en destillerad spritdryck som traditionellt är smaksatt med enbär.
– Jag vill fånga de unika smakerna från min hembygd genom att destillera örter och bär från min gård och från markerna där jag jagar.
Liksom med mycket annat som har med smak och doft att göra har Jón Óskar varit intresserad av gin länge, men den verkliga fascinationen tog fart på allvar under en årlig jaktresa till Skottland.
– På godset har de ett destilleri och 2017 gjorde de sina första batcher. Vi satt i deras kök och diskuterade smaker och jag fångades av att de jobbade med färska smaksättare och råvaror som är unika för platsen. Det väckte tanken på att själv använda råvarorna hemifrån.
Under jaktresan året därpå hade Jón Óskar med sig enbär som han plockat under sina jaktdagar. Han hade också packat med åkerbär och korianderfrön från den egna gården.
– Jag tog en jaktdag i destilleriet och när vi fick fram doften och smaken från åkerbären och enbären kände jag att det var något unikt. Det var så bra att jag kände att jag ville ta det vidare.
När Jón Óskar kom hem började han processen med att söka alla tillstånd. Efter mer än hundra singeldestilleringar i den kopparfärgade destillationsapparaten, där han testat allt från blåbär till örter och rötter i ett systematiskt arbete, har han nu landat i fem olika ginsorter.
– Som liten producent kan jag vara kompromisslös när det gäller hantverket. Priset är egentligen totalt ointressant förrän jag har färdiga produkter. Det gör det exempelvis möjligt för mig att använda ett kilo åkerbär till en flaska gin.
Samtliga ginsorter fungerar till drinkar, men Cloud – en sensommargin infuserad med hjortron och lagrad i svenska ekfat är tänkt som avec.
Ginen har funnits på Bryggargatan och Centrum krog sedan i somras och kommer enbart att säljas till restauranger med minst en stjärna i Michelinguiden, främst till krögare i Frankrike och Singapore.
Det som blir kvar kommer privatpersoner att kunna köpa. Men en del är redan nu fullbokat, trots att ginen inte buteljeras förrän till sommaren.
Först ut att reservera en flaska var astronauten Christer Fuglesang.
– Jag har få beställningar på smak, de flesta har köpt på idén och min entusiasm för projektet.
Lagringen sker hemma i Boviken och följer årstidernas temperaturväxlingar. Även namnet är inspirerat av årscykeln.
– O:et i Ógin är en symbol för årets gång, kopparpannan jag jobbat med har rund form, liksom glasflaskorna som ginen lagras i. När vi sedan satte bokstaven o framför ordet gin och kopplade det till isländskan blir det som i bondskan, ett icke gin. Det gör att jag kan känna mig helt fri med vad jag gör.
Och självklart får en känsla av Jón Óskars ursprung följa med in i varumärket, genom den isländska apostrofen från hans namn.