Skellefteå krafts planerade satsning på tillverkning av hållbart flygbränsle i en ny fabrik på Näsudden i Skelleftehamn handlar enligt vd:n Joachim Nordin om en investering på cirka 25 miljarder kronor. Det är fortfarande oklart hur stor del som Skellefteå Kraft ska stå för.
– Även om batterifabriken inte skulle bli lika stor som det var tänkt från början har vi fått en ny industri i Skellefteå som saknar motstycke, säger han.
Den gröna omställningen är ostoppbar, enligt vd:n, och Skellefteå kraft ska vara ledande i den.
– Det är bara tiden som får utvisa takten på omställningen. Här ska vi inte sitta passiva utan se till att den går snabbare.
Joachim Nordin konstaterar att Skellefteå är exceptionellt när det gäller förnybara energikällor.
– Bara i Skellefteälven har vi tillräckligt med kraft för att producera 30 miljoner bilbatterier varje år. När olika projekt kräver grön el finns Skellefteå alltid med på kartan. Vi har alla förutsättningen att bli ”de nya oljeshejkerna”, säger han.
Han är övertygad om att förnybar vätgas har en nyckelroll i den gröna omställningen. I linje med detta planerar Skellefteå kraft att bygga en storskalig fabrik för hållbart flygbränsle tillsammans med den globala flygbränsleaktören Skynrg.
Den nya industrin kommer att vara en av de första i sitt slag och kan enligt Joachim Nordin spela en avgörande roll i omställningen av flygtrafiken i Sverige, EU och globalt.
Fabriken, som har fått namnet SkyKraft, kommer att producera elektrobränsle för flyg från biogen koldioxid och förnybar vätgas.
Om projektet, med förväntad byggstart 2027, går igenom kan fabriken, där cirka 100 personer ska arbeta, producera 100 000 ton flygbränsle per år. Det motsvarar bränslebehovet för 60 000 människor att flyga runt jorden. Den producerade energin beräknas till 3,5 TWh.
– Vi räknar med att bränslefabriken ska kunna vara i gång under 2029. Från och med 2030 finns krav på inblandning av detta i flygbränslet, från början två procent för att sedan utökas, säger Joachim Nordin.
Elektrobränsle är ett syntetiskt bränsle som tillverkas genom att kombinera vätgas och koldioxid med hjälp av elektrisk energi. Elektrobränslen kan användas i vanliga förbränningsmotorer och är ett alternativ till fossila drivmedel.