Det är inte bara regionala utvecklingsmedel som finansierar projekt i Norrbotten och Västerbotten. EU:s sociala fond finns till för projekt som bland annat hjälper människor som står långt från arbetsmarknaden. Piteå kommun har tillsammans med Arvidsjaurs kommun bedrivit ett sådant projekt sedan 2010. Nu kommer stora delar av det som gjorts i projektet att implementeras i ordinarie verksamhet. I Piteå har man satsat på människor från 25 till 65 år.
– Syftet har varit att få personer i utanförskap, som står långt från arbete, både sjukskrivna och sådana som gör det av andra skäl, att komma närmare arbetsmarknaden och egen finansiering, säger Ylva Lindström, projektledare.
"Se till helheten"
Via socialtjänsten har personerna blivit slussade vidare till Norrsken där de på olika sätt fått hjälp.
– Den metod vi utvecklat är att möta individen där den är. Är jag långt, långt från arbetsmarknaden ja då måste vi börja där, säger Ylva Lindström.
Det görs en kartläggning av projektdeltagaren som inte bara handlar om arbetserfarenhet och utbildning.
– Vi tittar också på nätverk, vilka förutsättningar man har att arbeta, både fysiskt och psykiskt. Vi försöker se till helheten, säger Tomas Nordström, vägledare i projektet.
De personer som ingått i Norrsken har exempelvis behövt hjälp med saker som att passa tider, myndighetskontakter, ansökningar och det har varit prioriterat att vägledarna har haft mycket tid till varje enskild deltagare.
– En arbetsförmedlare har kanske 150–200 deltagare. Vi har 15–20, vi har mycket mer tid och resurser att jobba med individen, säger Ingmar Ruuth, också han vägledare.
Samarbete
Norrsken har även arbetat med att försöka skapa goda kontakter och samarbete med andra myndigheter för att lotsa deltagarna till rätt ställe. De har även haft möjlighet att exempelvis med hjälp av psykolog ställa diagnoser på deltagare som tidigare varit odiagnostiserade.
– Då har vår psykolog kunnat göra ett remissunderlag till sjukvården vilket förkortat deras väg in, säger Ingmar Ruuth.
Målet av projektet var att 50 procent av deltagarna skulle gå till arbete eller studier. Av de 165 som deltagit i Piteå och Arvidsjaur har 88 personer gjort det. I Piteå är den siffran 62 personer. 20 personer har fått sjukersättning eller aktivitetsersättning. 15 personer har gått över till arbetsförmedlingen, 18 tillbaka till socialtjänsten.
– De har hamnat på rätt ställen, säger Ylva Lindström.
Projektet var till en början treårigt och beviljades 35 miljoner från EU:s sociala fond. Därefter följde en förlängning på ett år för att implementera projektet i verksamheten, för det beviljades ytterligare fem miljoner.