Miljoner strömmar in till kommunen

Från älven strömmar pengarna bokstavligen in till Skellefteå kommuns kassa. Totalt drygt 700 miljoner kronor bara sedan 1995. Vinstmaskinen heter Skellefteå Kraft, är helägt av kommunen, och en av de större elproducenterna i Sverige.

Skellefteå2006-10-13 00:00


Den 6 augusti 1906 togs beslutet att bygga en kraftstation i Skellefteälven och utnyttja Finnforsens fallhöjd på 20 meter. Knappt två år senare, 1 juli 1908, invigdes kraftverket.

Satsningen på egen elproduktion skulle visa sig väldigt lyckad. I dag är det många norrlandskommuner som önskat att lokalt politiskt ansvariga hade varit lika förutseende som sina kollegor i Skellefteå för hundra år sedan.

Vinstmaskin

I dag äger kommunen indirekt genom sitt bolag elva av de 15 kraftstationerna i Skellefteälven, ett stort kraftverk i Sällsjö, Jämtland, och 75 procent av Sikfors kraftverk i Piteälven. Verksamheten har också under årens lopp successivt breddats och utökats. Skellefteå Kraft har i dag fem affärsområden: elkraft, elnät, värme, kommunikation och fastigheter. Antalet anställda i koncernen uppgår till 430.

- Att en kommun äger kraftverk i den här omfattningen är unikt, håller Staffan Westlin, vd, med om.

Skellefteå Kraft är en vinstmaskin som årligen ger den kommunala kassan ett betydande tillskott.

Rekordöverskott

Prognosen för i år pekar mot en vinst på drygt en halv miljard kronor. Aktieutdelningen lär hamna på drygt hundra miljoner.

En avundsvärd situation...

Kommunförvaltningen i Skellefteå kan för övrigt se fram emot ett mycket gott ekonomiskt resultat för 2006. Överskottet tros hamna på imponerande 419 miljoner kronor. En vinst som är större än många små inlandskommuners totala budget.

Positiva lösningar

Några reda pengar går dock inte tillbaka till de kommuner som Skellefteälven rinner genom.

- Vi försöker istället hitta andra positiva lösningar, berättar Westlin och nämner den anläggning för tillverkning av pellet som Skellefteå Kraft bygger i Storuman.

En investering på 300 miljoner.

- Som dessutom skapar arbetstillfällen på orten, påpekar Westlin.

Låga vattennivåer

Bolaget har också byggt ett kraftvärmeverk i Lycksele.

Med stigande elpriser ser den ekonomiska framtiden god ut för Skellefteå Kraft.

- Men vi har fortfarande lite vatten. Den lägre vattenkraftsproduktionen kompenseras inte fullt ut av de högre priserna.

För närvarande är vattennivåerna i magasinen 25 procentenheter lägre än normalt.

- Det skulle behövas mer nederbörd i fjälltrakterna och inlandet. I höst har det mest regnat vid kusten.

I väntan på nederbörd kan Skellefteå Kraft trösta sig med en kraftigt ökad efterfrågan på biopellet. Till och med augusti hade 32 600 ton sålts. Mängden för motsvarande period förra året var 22 400 ton.

Fotnot: I Skellefteälven ägs de fyra övriga kraftstationerna av Vattenfall och norska Statkraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om