Lyfter på nytt kärnkraftsfrågan

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken belyser återigen frågan om att hålla Bottenviken fri från kärnkraft. I helgen arrangerades en konferens i ämnet.

Foto: Jennifer Sjödin

SKELLEFTEÅ2016-05-22 16:58

PT har i flera vändor skrivit om den oro som finns gällande kärnkraftverket som Fennovoima planerar att bygga i Pyhäjoki, Finland. I helgen ordnades en konferens där frågan togs upp och där nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken var en av arrangörerna.

– Om det blir ett kärnkraftverk så kommer det påverka Bottenviken. Avfallet är livsfarligt i över 100 000 år och det är egentligen en olöslig fråga som är mycket aktuell både i Sverige och i Finland, säger Lena Lagerstam, nätverkets samordnare.

Karin Hårding, docent från Göteborgs universitet, pratade om ekologin i Bottenviken.

– Efter Tjernobylolyckan har vi fått högre halter av cesium (radioaktivt ämne reds.anm) i Nordsjön och Bottenviken, och om det skulle hända en olycka i Pyhäjoki kan vi förvänta oss väldigt höga halter. Andra kärnkraftverk ligger vid oceaner som är 1 000 meter djupa, men här har vi ett medeldjup på 40 meter, säger Karin Hårding.

– Det är väldigt små vattenvolymer och det späds inte ut på samma sätt, fortsätter hon.

Det planerade kärnkraftverket ligger endast på 15 mils avstånd.

– Händer det en fullskalig reaktorolycka vore det katastrof, men även under normaldrift är det problematiskt med kärnkraft för det innebär stora mängder uppvärmt kylvatten. Det påverkar vilket hav som helst, men särskilt mycket skulle det påverka ett litet skört innanhav som Bottenviken är. Särskilt nu när vi genomgår klimatförändringar som i sig innebär stora förändringar för ekosystemet, säger Elisabeth Holmström, även hon från nätverket.

Hon anser att det alltid finns en risk och att kärnkraft inte kan garanteras vara säker.

– Det finns alltid tekniska brister, terrorism, olika typer av naturkatastrofer och inte minst den mänskliga faktorn som kan hota säkerheten, fortsätter hon.

Kärnkraftverket planeras vara i drift år 2024 om allting går i lås, men slutförvarsystemet är ännu inte löst.

– Och att då vilja bygga kärnkraftverket innan de hittat någon form av avfallshantering som åtminstone tros kunna vara säkert är oansvarigt och nonchalant mot kommande generationer, säger Elisabeth Holmström.

På plats fanns också Tuomo Huttunen, sakkunnig inom kärnkraft från Finsk energiindustri. Han säger att det finns en del missuppfattningar och att folk tror att det planerade kärnkraftverket är samma som det i Tjernobyl. Men enkelt förklarat handlar det om olika typer av reaktorer.

– Den som planeras i Finland är den mest vanliga reaktorn som används i hela världen. Den har en helt annan utformning och den är säkrare, säger han.

Han tror på att använda kärnkraft på ett säkert och ansvarsfullt sätt och att det har en viktig roll i att stoppa klimatförändringarna. Förnybar energi, energieffektivitet och kärnkraft är verktyg som tillsammans kan minska utsläppen av fossila bränslen, anser han.

Vad säger du om åsikterna som finns bland deltagarna?

– Kärnkraft är skrämmande för många, det har jag förståelse för och det är något som man måste ta på största allvar, säger Tuomo Huttunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!