Linnea kan bli årets äventyrare

Hon har kryssat mellan färjor och tagit sig förbi utmanande forsar. Nu är Linnea Nilsson-Waara nominerad till ”Årets äventyrare”, för paddlingsäventyret som tog henne drygt 800 kilometer.

Här glider vi genom Karlstad. Storm

har gjort klart sin tur och vi byter

farkost till havskajaker.

Här glider vi genom Karlstad. Storm har gjort klart sin tur och vi byter farkost till havskajaker.

Foto:

Skellefteå2019-03-02 06:00

”Årets äventyrare” har delats ut till en svensk manlig och kvinnlig vinnare sedan 2005. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen, samt lusten och drivkraften att satsa och genomföra det. Bland tidigare vinnare finns bland andra Ola Skinnarmo och Renata Chlumska.

.

Anledningen till Linneas nominering är fjolsommarens paddlingsäventyr, som tog henne och sambon Niclas Bentzer från Käringsjön till Långedrag. Sträckan på över 800 kilometer räknas som Nordens längsta vattenväg.

– Det känns som en stor ära att vara nominerad och jag delar nomineringen med min sambo och vår hund som också var med, säger Linnea.

.

Färden, som startade i juni 2018, var bitvis ganska krävande.

– Jag vet bara en person som gjort turen tidigare. Vi la mycket tid på planering innan. Det är en del av äventyret, att måla en bild av hur det kan bli. Vi hade både en plan a, b och c, men ibland måste man helt enkelt lösa situationer efter bästa förmåga. Vi fick bära kanoten en hel del, så det var fysiskt tungt under delar av sträckan.

.

Varför tror du att du blev nominerad?

– Delvis kanske det handlar om att vi försöker inspirera andra att göra egna äventyr. Under hela färden delade vi med oss av våra upplevelser och la ut fina bilder.

Under hela resan, som tog 31 dagar, bloggade paret om sina upplevelser på Piteå-Tidningens hemsida.

.

För det mesta bodde trion i tält.

– En vanlig dag vaknade vi vid sextiden och tog en morgonpromenad med Storm. Efter frukost packade vi ihop grejorna och förankrade dem i kanoten så att de inte skulle sjunka om vi tippade, berättar Linnea om rutinerna för äventyret.

Efter en extra titt på kartan paddlade de i några timmar innan de gick i land för att äta, besöka något museum eller kafé.

– Eftersom det var eldningsförbud hade vi med matpåsar med kemisk uppvärmning. Ibland hade vi haft möjglihet att värma vatten och ha i termos, så vi kunde laga frystorkad mat. Vi fotade också mycket.

Vid sex, sju på kvällen var det dags att gå i land slå läger för natten.

– Då åt vi middag, fiskade lite och träffade folk som vi surrade med. Vid tiotiden sov vi. Turlivet är rätt enkelt och följer samma rytm, säger Linnea som då och då håller föredrag om upplevelsen.

.

Prisutdelningen sker under Explore, tidigare Vildmarksmässan, den 25 mars och det går fortfarande att rösta – men just nu ligger Linneas fokus på något annat.

– Jag kör alpina cupen i alpinrodel, det är lite som slalom fast man ligger på en kälke. Jag har ju en tävlingsbakgrund och gillar känslan av att susa nedför backen och ta sig förbi portarna så fort som möjligt. Det liksom kittlar till i magen.

Linnea Nilsson-Waara

Ålder: 34 år.

Familj: Sambon Niclas Bentzer och hunden Storm.

Bor: I Skellefteå.

Gör: Jobbar för Sunnanå sportklubb får att få tjejer med utländsk bakgrund engagerade i föreningsidrott, jobbar också med att utbilda nyanlända till ledare inom friluftsliv.

Pågående äventyr: Jag och min syster, men också min sambo Niclas och hans turkomis David Erixson, gör ”nationalparksresan”, där vi besöker olika svenska nationalparker. Det är ett livslångt projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om