Kvinnan fick inga cigaretter – larmade ambulans

”Jag har tagit stora mängder läkemedel och druckit T-röd”, förklarade Skelleftekvinnan i samtal med SOS alarm. Men allt var påhittat, och nu har ambulanspersonalen tröttnat. ”Varje gång vi kommer dit har hon ljugit ihop en historia”, berättar en ambulanssjuksköterska.

SKELLEFTEÅ2018-09-19 08:32

Även om påföljden för ett falskt larm vanligtvis är dagsböter så betraktar polisen, sjukvården och räddningstjänsten detta som ett allvarligt brott.

Skelleftekvinnan dömdes för några år sedan för ett liknande brott, polis tvingades rycka ut efter att kvinnan larmat om att en bomb skulle explodera på en adress.

Vid rättegången erkände kvinnan brottet och förklarade att hon var arg på personalen vid boendestödet.

– Jag ångrar mitt tilltag som skapade obehag för personen som bodde på adressen och extra arbete för polisen, medgav kvinnan.

Nu åtalas hon på nytt för falskt larm. Det var i början av juli som kvinnan ringde till SOS alarm och förklarade att hon var i en nödsituation efter att hon intagit stora mängder läkemedel och druckit T-röd.

Ambulanspersonal åkte till kvinnans bostad där det konstaterades att kvinnan ljugit. Det innebar att en ambulanssjuksköterska tröttnade på de upprepade falska larmen och gjorde en polisanmälan.

– Vid diskussion med henne så erkände hon att hon gjorde detta för att jävlas med sitt boendestöd som inte velat ge henne cigaretter nattetid. Hon har tidigare ringt minst en gång i veckan och begärt ambulans, berättar ambulanssjuksköterskan i polisförhör.

– Det här är ett beteende som måste upphöra, därför väcker jag åtal. Det är allvarligt om ambulanser felaktigt larmas till platser, då det i värsta fall kan uppstå lägen då dessa resurser behövs på en annan plats, säger åklagare Anders Norberg.

Kvinnan säger i polisförhör:

– Jag visste inte att det var en brottslig gärning, då hade jag inte ringt. Och jag minns bara att polisen kom till min hemadress och att jag mådde dåligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om