Piteå-Tidningen har tidigare skrivit om planerna på att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, Finland, cirka 16 mil från Skellefteå.
Protesterna även på den svenska sidan Bottenviken är starka, så starka faktiskt att representanter från bland annat företaget Fennovoima, som ska bygga kärnkraftverket, kom till Norrbotten i mars i år för att svara på frågor och möta kritiken.
24 punkter
I lördags hölls ett möte i Skellefteå mot kärnkraftsetableringen.
– Vi mobiliserar inför slutstriden. Det finns ett jättestort motstånd även på den finska sidan, säger Per Holmqvist, Piteå, från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken som stod bakom mötet.
Enligt lagstiftning ska ett samråd ske med närliggande länder i frågor som kan få miljökonsekvenser utanför det egna landets gränser - exempelvis vid bygge av kärnkraftverk. Den remissrundan är nyligen avslutad. Kärnkraftkritiker från svenska Bottenvikskusten har lämnat in sina åsikter till Naturvårdsverket som är den myndighet som har hand om ärendet i Sverige.
– Vi har ifrågasatt planerna på 24 punkter. Bland annat slutförvaring och mellanlagring, att vi överlåter till våra barn och barnbarn att ta över det här, säger Per Holmqvist.
EU-valet
Ett flertal kommuner längs Västerbottens- och Norrbottenskusten har tagit ställning mot ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Skellefteå kommun och Piteå kommun är två av dem. Vid den manifestation som arrangerades i centrala Skellefteå på lördagen talade representanter från olika partier. Även norrbottningar fanns på plats. Vänsterpartiet i Norrbottens ordförande Christina Snell-Lumio var en av de som talade. Hon påminde om vikten av att rösta i EU-valet och det nya frihandelsavtal som håller på att förhandlas fram där företag kan stämma stater för att de ändrar lagstiftning och regelverk.
– Vattenfall har stämt Tyskland för att de förbjudit kärnkraft. Det är viktigt att det nya EU-parlamentet förstår det nya frihandelsavtalet och vet vad det innebär.
Fennovoimas ägarsammansättning har förändrats, bland annat har svenska Boliden och Eon dragit sig ur. Själva reaktorn kommer att köpas av det ryska företaget Rosatom som även går in som ägare, något som oroar kärnkraftsmotståndarna.
– Putin går inte in i det är för att det är ekonomiskt lönsamt, det är maktpolitik, säger Per Holmqvist.
Svenskt stöd
Även finska kärnkraftmotståndare fanns på plats i Skellefteå.
–Vi har kämpat mot kärnkraftverket i sju år och är tacksamma för stödet vi fått från svenska sidan Bottenviken, säger Hanna Halmeenpää, från organisationen Pro Hanhikivi.
– Den nyaste opinionsmätningen visar att 64 procent av finländarna säger nej till nya kärnkraftverk, vi vill inte heller förlora den natur vi har i Pyhäjoki.
Författarinnan och journalisten Åsa Moberg, som skrivit den nya boken "Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten", deltog också i manifestationen. Sin bok beskriver hon, inte som en åsiktsbok, utan som en faktabok.
– I dag finns inget argument kvar för kärnkraft. Det sista argumentet som föll var att kärnkraft är miljöneutralt – det är den inte, det har Konsumentverket slagit fast, säger hon.
I sommar kommer den finska regeringen att ta upp frågan om kärnkraftverket i Pyhäjoki. Till hösten landar den på den finska riksdagens bord.