Hovrätten sänker straff för sexbrott mot barn

Den 45-årige Skelleftebon dömdes av Skellefteå tingsrätt för grovt sexuellt övergrepp mot barn samt sexuellt ofredande till två och ett halvt års fängelse. Nu sänker hovrätten hans straff.

SKELLEFTEÅ2017-06-15 19:08

Det var mellan 2009 och 2014 som mannen utsatte en flicka under 15 år för grovt sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande. I förhör medgav mannen en viss form av sexuellt ofredande, men förnekade i övrigt brott.

– Jag borde komma ihåg händelserna men samtidigt har jag ett dåligt minne i vissa avseenden och bristfälliga minnesbilder rörande delar av mitt liv. Men jag tror inte att hon ljuger eller har hittat på händelserna, förklarade mannen vid rättegången.

Mannen överklagade domen och ville att hovrätten skulle ogilla åtalet om grovt sexuellt övergrepp mot barn samt en del av åtalspunkten sexuellt ofredande.

Hovrätten väljer att inte ändra domen när det gäller grovt sexuellt övergrepp. Däremot så döms inte mannen för lika många fall av sexuellt ofredande. Eftersom att flickan bara öppnade omkring fem av de sms som mannen skickade till henne, så är det inte klarlagt att de andra skulle ha klassats som sexuellt ofredande.

Straffet sänks från två och ett halvt års fängelse till ett år och nio månader. Skadeståndet till flickan sänks också, från 167 000 kronor till 160 000 kronor.

Mannen kommer att sitta i häktet fram tills han ska avtjäna sitt straff. Annars finns det risk att han fortsätter begå brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om