Handlare smakade på länens godbitar

Gravat renkött, delikatessrökt ost efter georgiskt recept och hjortronläsk var bara några av de produkter som lokala producenter stolt visade upp på matmässan i Skellefteå.

Mångkulturellt. Sulgumi är en rökt ost efter georgiskt recept, men Marika Niklasson använder bara råvaror från Lappland.

Mångkulturellt. Sulgumi är en rökt ost efter georgiskt recept, men Marika Niklasson använder bara råvaror från Lappland.

Foto: Gunnar Westergren

Skellefteå2017-02-21 19:00

Det är LRF Norrbotten/Västerbotten tillsammans med Ica som anordnar mässan. Tanken var att lokala livsmedelstillverkade i Norrbotten och Västerbotten skulle få chansen att visa upp sina produkter och knyta kontakter med det 60-talet Ica-handlare som också besökte mässan.

– Nästa generation är väldigt medvetna om var varorna kommer ifrån, hur djuren är uppfödda och så vidare. Det är viktigt för oss också att följa med i utvecklingen. Den här mässan

är ett bra sätt att komma i kontakt med producenter som man annars kanske inte skulle träffat, säger Eva-Lena Berglund, Ica Fyren i Jävre.

På plats fanns bland annat äggproducenten Klöverbergsgården från Klöverträsk för att bland annat berätta att de i juni kommer satsa på att bli först med ekologiska ägg från frigående höns i Norrland. Urban Johansson, marknadschef, kunde också äntligen förklara vad som menas med de så kallade ”Ostora ägg”, som de säljer.

– Det är ägg som man får när man håller på att starta upp, de blir inte lika stora och brukar därför säljas på dunk till restauranger. Men vi tänkte att vi försöker sälja dem i butik också, säger Urban Johansson.

Nyckelbryggerier från Älvsbyn var också på plats och visade upp en nyhet. Det var inte ölen som de ska brygga tillsammans med tv-profilen Steffo Törnquist, men en ny läsksort.

– Det är hjortronläsk med runt tio procent hjortron som vi levererat till några handlare i Västerbotten. Vi började sälja den för två veckor sedan så den är väldigt ny, säger Jakob Schödin, Nyckelbryggerier.

Då det även stod en glasflaska påskmust på bordet var så klart också frågan: ”när kommer årets påskmust?”

– De första från oss går i alla fall ut vecka 10, säger Jakob Schödin.

Piteortens palt finns redan i Ica:s centrallager och går att hitta i butiker hela vägen ner till Malmö. Men det är ändå viktigt för dem att visa upp sina varor och träffa handlare.

– Det är kul, vi har experimenterat en del med palt här i Västerbotten. De hade ju paltens dag här på Kvantum i Skellefteå och då fick vi förfrågan att göra specialpaltar med allt möjligt i. Bland annat en palt full med Västerbottensost och nån vegetarisk palt. Det är roligt att man kan få göra lite små specialpartier, säger Lars Hurtig, Piteorten.

Det är just det där med att etablera kontakter mellan tillverkare och handlare som är poängen med mässan.

– Det där med första kontakten kan vara svårt. Nu får man upp ögonen för de lokala vi har i området och som man kanske inte tänker på annars. Man får ansikten på varandra och kan byta nummer, säger Daniel Stenmark, Ica-handlare Kvantum i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!