Norran var på plats vid modulbostäderna i Ursviken kort efter det historiska varselbeskedet. 1 000 personer måste lämna sina arbeten, vilket gör Northvolts besked till ett av de största varslen i Skellefteås historia.
Gänget som skulle i väg till kvällsskiftet var inte så insatta och någon sade att de skulle få information vid ett möte på eftermiddagen.
Vi pratade med Tomas Novak som har jobbat i 1,5 år. Han tror och hoppas att han får jobba kvar. En kvinna som vill vara anonym berättar att hon har jobbat ett år som kvalitetsansvarig. Hon har inte fått någon färsk information för egen del. Hon räknar med att få mer info på nästa pass.
Ytterligare en anonym kvinna har jobbat fyra månader som konsultanställd, men var ändå hoppfull om att få jobba kvar. Om inte, ska hon söka andra jobb i Sverige.
Aleksandar Kos är redan uppsagd. Klockan 15.00 på måndagseftermiddagen skulle han påbörja sitt sista skift på batterifabriken. På tisdagen lämnar han stan och åker hem till familjen i Serbien.
– Jag har arbetat på Northvolt i sex månader. Jag sades upp eftersom jag jobbar på Upstream och är anställd av ett konsultbolag. Det var väntat att vi skulle få sluta, jag är inte särskilt förvånad eller ledsen, säger han.
Aleksandar, som inte vill vara med på en porträttbild, säger att han ska fortsätta leta jobb i Sverige. Men det blir knappast Northvolt igen.
Stämningen var tung även vid Northvolts grindar intill batterifabriken. Myrielle Kasungo är osäker på om avdelningen hon arbetar på berörs av måndagens besked.
– Jag är lite ledsen men hoppas att det går bra. Jag önskar det. Jag är nervös över att många inte får vara kvar, säger hon.
Grupper av människor passerade ut och in genom personalingången. Få ville ta sig tid att svara på frågor.
En kvinna gick förbi med en cigarett i handen.
– Ingen bra dag, utbrister hon innan hon går in genom grinden.
En anställd, som vill vara anonym, hade fortfarande hopp.
Är du inte orolig alls?
– Både ja och nej. Såklart är många oroliga, kanske folk som flyttat hit och etablerat ett nytt liv. Men förlorar jag mitt jobb så får jag bara söka ett nytt jobb, säger han.
Han berättade att han tror på Northvolt som satsning och tycker att det är viktigt att alla fortsätter jobba hårt för att få produktionen framåt.
– Jag trivs på mitt jobb och hoppas att det går bra för dem. Min bild är att det kommer lösa sig och gå bra.
Tre unga killar stod och hängde vid en bil på parkeringen i regnrusket. De hade precis gått av sina arbetspass.
– Vi är förvirrade. Vi vet inte vad som kommer att hända framöver och vilka avdelningar som kommer att påverkas, säger en av dem på engelska.
Han har bott i Skellefteå i ett och ett halvt år. Killarna har bara fått begränsad information.
– Alla är förvirrade, det är en dämpad stämning därinne. Ingen vet om de kommer att gå till jobbet nästa vecka, säger en annan av killarna, som bott i Skellefteå i ett år.
En man med hjälm och varselväst stannade till.
– Det är smärtsamt, jag tänker på alla kollegor som flyttat från andra världsdelar hit som nu riskerar att bli varslade.
Han kommer själv från ett land i Europa.
– Jag känner otroligt starkt för de som flyttat hit från andra delar av världen, för att skapa ett bättre liv för sin familj. Vi måste fokusera på att stötta varandra just nu, säger han.
En kvinna som ville vara anonym berättade hon just avslutat sitt arbetspass.
– Det är tråkigt, det är så många som blir berörda. Det är så många som hade och fortfarande har stora förhoppningar. Personligen tycker jag att idéen och satsning här var coolt, så dagens besked var tufft, säger hon.
Hur är stämningen inne på fabriken?
– Folk är oroliga. Det är som två läger, ganska många är oroliga. De har lämnat sina hemländer, flyttat långt och satsat mycket för att komma hit. Andra är mindre oroliga, eller så kanske de inte visar det.
Kvinnan tror inte att hennes egen anställning kommer att påverkas.
Hon anser att medierapporteringen de senaste veckorna gått onödigt hårt åt ledningen och lyfter att de anställda själva bär en del av ansvaret för dagens varsel.
– Vi själva har ett stort ansvar, både hur det har blivit och hur det är nu. Det är lätt att både vd och chefer får klä skott för allting, och att anställda glömmer bort att se sin egen del. Vi behöver prestera också.
Hon lyfter att bland annat dålig arbetsmoral hos personalen.
– Inte hos alla, men hos vissa. Det funkar inte i längden, att anställda latar sig, tar två timmars raster och så har de ändå fått arbeta kvar för att det varit så viktigt att växa öka antalet anställda….
Hon har dock hopp om att allting ändå kan ordna sig.
– Vi kan fortfarande vända det här… Jag ser det inte som en katastrof, har vi lite is i magen kan det se helt annorlunda ut om några månader, säger hon.
När byggandet på Northvolt dras ner påverkas även entreprenörbostäderna. På Away Group Solbacken bor de som jobbar med byggande på batterifabriken.
Aktivitetsledare Åza Meijer säger att cirka 600-700 rum är bebodda av anläggninggens totalt 1 200 rum.
– Jag har inte hört om någon nerdragning här hos oss, vi har ganska stabil beläggning, säger hon.
Förr bodde även folk som arbetade i driften på Northvolt i dessa bostäder, men numera finns ingen sådan personal där.
– Det gjordes en omflyttning och de flyttade till Ursviken, säger Åza Meijer.
På måndagseftermiddagen kallade Skellefteå kommun till pressträff tillsammans med länsstyrelsen i Västerbotten. Där meddelades en krisplan för hur arbetskraften som flyttat till kommunen ska kunna stanna kvar.
– Vi vill att de ska stanna här. Vi har 2,8 procents arbetslöshet och brist på arbetskraft inom många områden, berättade kommunchef Kristina Sundin Jonsson.
Länsstyrelsen i Västerbotten har ett samordningsansvar för de statliga myndigheterna.
– Vi kraftsamlar med kommunen, regionen, facken, näringslivet och statliga myndigheter. De här personerna behöver vara kvar i Västerbotten.
– Under dagen har jag haft kontakt med de tre generaldirektörerna för Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket och Migrationsverket, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten.