Flera hundra jobb på Northvolt utannonserade på tisdagen

På tisdagen publicerades över 600 jobb på Northvolt i Skellefteå på Arbetsförmedlingens platsbank. Det efter att företaget förra veckan gått ut med information om att 1000 anställda varslas.

Ett stort antal jobb på Northvolt i Skellefteå har på tisdagen dykt upp på Arbetsförmedlingens platsbank.

Ett stort antal jobb på Northvolt i Skellefteå har på tisdagen dykt upp på Arbetsförmedlingens platsbank.

Foto: Saga Korkman Westling

Skellefteå2024-10-01 18:56

Den 23 september informerade Northvolt om ett varsel som berör 1600 anställda, varav 1000 i Skellefteå. Bara drygt en vecka senare har annonser om ett stort antal jobb på företaget dykt upp på Arbetsförmedlingens platsbank, något som Folkbladet var först att rapportera om.

Director of operations, Industrial electrician och logistic specialist är bara några av de tjänster på Northvolt i Skellefteå som publicerats på platsbanken på tisdagen. 

Enligt vad som syns hos Arbetsförmedlingen ska det, i skrivande stund, röra sig om 640 jobb på Northvolt i Skellefteå som publicerats under dagen. Totalt ska det finnas 1 503 jobb att söka på Northvolt i Skellefteå, enligt uppgifter från platsbanken.

Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, skriver i ett mejl att han får återkomma imorgon (onsdag) angående uppgifterna.

Uppdatering onsdag:

Enligt Matti Kataja har annonserna på platsbanken att göra med arbetstillstånd för befintliga medarbetare. 

– Enligt regelverket ska tjänster annonseras på vissa portaler, i detta fall Platsbanken, innan tillstånd beviljas, skriver han.

I praktiken är alltså jobben som annonserats ut redan tillsatta och har ingenting med själva varslet att göra.

Enligt Migrationsverket kan ett arbetstillstånd, för personer från länder utanför EU, beviljas för den tid anställningen gäller men högst två år i taget. Även om anställningen gäller tills vidare får arbetstagaren alltså bara tillstånd för högst två år i taget. Detta är någonting som Northvolt måste förhålla sig till. 

Den som ska anställa någon från ett land utanför EU måste också annonsera ut tjänsten så att alla bosatta i Sverige, EU/EES och Schweiz kan söka jobbet, enligt myndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!