Charlotte anordnar vigslar med personlighet

Hon har vigt par i Mörby slottsruin, i gamla masugnen på Olofsfors bruk och under stjärnhimlen vid fyren på Bjuröklubb.Med utgångspunkt i att många inte känner sig bekväma med religiösa budskap men ändå vill ha en högtidlig vigselceremoni kombinerar Charlotte Lundgren den kyrkliga och borgerliga traditionen till det hon kallar vigsel med personlighet.

Charlotte Lundgren viger, håller i namngivningsceremonier och borgerliga begravningar.

Charlotte Lundgren viger, håller i namngivningsceremonier och borgerliga begravningar.

Foto: Jens Ökvist

Skellefteå2009-08-29 06:00
Sensommarsolen lyser in snett på gården, över grusgång, rödslammade husväggar och nätta bord när vi möter Charlotte Lundgren, som driver Ceremonier med frihet och känsla.
Vi fångar solstrimmorna på kaféets innergård med var sin kopp kaffe i handen medan Charlotte berättar om sin annorlunda affärsidé.
Hon startade sitt företag med utgångspunkt i att människor har ett behov av att samlas kring traditioner.
Hon upplever att fler och fler vill ha högtidliga ceremonier där man får bestämma mer över innehållet.
- För mig är varje ceremoni ett blankt blad. Alla vill sätta sin personliga touch och ingen vigsel blir riktigt likt den andra. Även om stommen många gånger är densamma blir det en naturlig variation. Innehållet brukar förknippas med den kyrkliga vigseln, som dikt, musik och högtidlighet, men den har inget religiöst budskap. Precis som i den borgerliga vigseln förbinder den paret moraliskt och juridiskt, säger Charlotte.
Personligt
Tanken att arbeta med vigslar, namngivning och begravningar föddes för elva år sedan.
- Min mamma hade en borgerlig begravning. Själv var jag inte alls insatt i hur det gick till, men mamma och hennes närmaste väninna Agneta Berglund, som också höll i begravningen, hade gett form till ceremonin.
- Innehållet och utformningen fastnade på ett positivt sätt, det var så personligt. Jag började tänka att fler måste vilja ha det så här.
Begravningsbyrå
År 2000 höll Charlotte sin första namngivningsceremoni för ett barn till några vänner. Verksamheten drev hon vid sidan om sitt vanliga jobb inom kyrkogårdsförvaltningen.
För fyra år sedan bestämde hon sig för att jobba med ceremonier på heltid.
I samma veva fick hon erbjudande att ta över begravningsbyrån i Burträsk.
Nu kombinerar hon delarna som officiant och begravningsentreprenör.
FN-resolution
De flesta brudpar viger Charlotte utomhus under sommaren, men hennes första bröllop var en vintervigsel under stjärnorna vid fyren på Bjuröklubb.
Hela ceremonin baserar sig på FN:s konvention om alla människors lika rättighet.
- Man behöver ha en värdegrund i det man gör, speciellt ceremonier som har ett andligt djup behöver en tyngd och FN:s resolution om alla människors lika rättigheter känns så världsomfattande.
Personligt möte
Vem är det som väljer att
anlita dig?
- Det kan vara människor utan religiös tro som vill ha andra budskap, eller de som vill ha ytterst få religiösa inslag men sedan får frihet att välja det övriga.
Hur brukar det gå till?
- Jag brukar alltid försöka se till att vi får ett personligt möte. När vi träffas berättar paret om sin bakgrund, fritidsintressen, minnen hur de träffades och vad kärlek är för dem. Sedan skriver jag ett utkast och vi håller telefon- och mejlkontakt. Vissa vill läsa igenom hela vigselakten medan andra vill vänta och höra den där och då, säger Charlotte.
Charlottes nästa steg är att erbjuda rabatterade paketvarianter med till exempel fotograf och
frisör.
"Går inte värja sig
Vilken är din drivkraft?
- Gensvaret jag får är värt hur mycket som helst. Sedan är det en utmaning att allt ska klaffa, det finns bara ett tillfälle att göra det rätt!
Vad möter du för kommentarer?
- Folk förvånas ofta över att det blir så stämningsfyllt och högtidligt, det är många som inte tror det innan.
Många bröllopspar skriver egna vigsellöften.
- Egna ord är verkligen det mest rörande, det blir så äkta. Det finns inget som slår det. Nu i sommar höll jag en vigsel på en sommarstugetomt där brudparet hade skrivit löftena själva. Inte ett öga var torrt efteråt - inte mitt heller. Jag minns också en vigsel där brudgummen sjöng en sång till bruden. Det går inte att värja sig, det var så otroligt intimt och laddat. Det är sånt som stannar kvar.
FAKTA
Namn: Charlotte Lundgren.
Ålder: 42.
Familj: Ja.
Bor: Ljusvattnet, Burträsk.
Gör: Officiant och begravningsentreprenör
Intressen: "Med mitt jobb så går intressen och arbete in i varandra, men jag tycker om att läsa, promenera, cykla och plocka svamp."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om