Northvolts etablering kan ge 15 000 jobb

Skellefteå kommuns planeringschef Lars Hedqvist hävdar att etableringen av Northvolt kan leda till mellan 8 000 och 15 000 nya arbetstillfällen.

Lars Hedqvist konstaterar att många byggherrar fortfarande tvekar inför att trycka på startknappen för färdiga objekt.

Lars Hedqvist konstaterar att många byggherrar fortfarande tvekar inför att trycka på startknappen för färdiga objekt.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå kommun2019-10-04 19:27

De direkta jobben hos Northvolt beräknas till cirka 2 500 personer.

– Till detta kommer cirka 2 500 personer som arbetar som underentreprenörer, med logistik och med transporter. Vi har dessutom under sommaren fått förfrågningar från företag som är intresserade av att etablera sig i Skellefteå och som kan skapa sysselsättning för ytterligare 1 000 personer. En helt enorm utveckling för Skellefteå, säger Lars Hedqvist.

När Skellefteå kommun gjorde sin översiktsplan 2011 sattes målet till 80 000 invånare 2030. Då skulle det planeras för 3 500 nya bostäder och man skulle skapa 4 000 nya arbetstillfällen. Det målet har nu i och med Northvolts etablering ökats till 100 000.

– För att klara detta kommer det att behövas 7 000 till 14 000 nya bostäder vilket innebär investeringar för minst tio miljarder kronor, berättar Lars Hedqvist.

Han konstaterar att många byggherrar fortfarande tvekar inför att trycka på startknappen för färdiga objekt.

– Kreditmarknaden är också försiktig och bygger sina beslut på marknadsvärden som egentligen är historia. Nu måste de stora kreditinstituten helt enkelt göra en omvärdering av Skellefteå.

Lars Hedqvist berättar att kommunen gjort en kampanj mot ett antal större byggherrar kring att de ska satsa på Skellefteå.

– Detta här är en jättemöjlighet för alla i byggsvängen.

Han berättar att det just nu byggs 500 bostäder, att det finns planer för 500 bostäder i stan och färdiga etableringsområden för 1 000 bostäder. Detaljplaner upprättas för motsvarande 1 400 bostäder och översiktsplaner skapas som möjliggör ytterligare 5 000 bostäder.

– Dessutom finns det planer för andra områden i kommunen där det kan byggas 1 000 lägenheter. Bland annat görs en översiktsplan för Bureå som kan bli en viktig ort när det gäller bostadsbyggande, inte minst med tanke på att Norrbotniabanan kommer att ha en station där.

Lars Hedqvist berättar också att kommunen gjort en boendeplan där man siktar på att en tredjedel av de nya bostäderna ska vara hyreslägenheter, en tredjedel bostadsrätter och en tredjedel småhus.

Han menar att kommunens planeringsarbete för att klara allt som behövs för att klara befolkningsökningen ”går otroligt bra”.

– Vi har anställt en massa duktiga unga och välutbildade människor och förändrat våra processer för bygglov och genomförande. Jag är otroligt nöjd över den nya organisationen och det arbetssätt som vi har som borgar för att vi ska kunna genomföra det här på ett bra sätt, säger Lars Hedqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!