Därför blev eleverna magsjuka

I september serverades mat på gymnasiet som gjorde eleverna sjuka. Boven i dramat var lektin, från otillräckligt tillagade bönor.

Matförgiftningsutbrottet i Skellefteå i början av september berodde på otillräckligt tillagade bönor.

Matförgiftningsutbrottet i Skellefteå i början av september berodde på otillräckligt tillagade bönor.

Foto: Christine Olsson

Skellefteå kommun2019-09-27 14:49

Över 200 personer blev illamående efter att ha ätit i skolrestaurangen på Baldergymnasiet i Skellefteå den 5 september. Efter matförgiftningsutbrottet skickades matprover på analys och nu har svaren kommit. Det har visat sig att bönorna i köttfärsgrytan som serverades innehöll lektin. Lektiner är en grupp proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. De förhöjda lektinhalterna orsakades av att bönorna inte var tillräckligt tillagade då de serverades. 

– Det är positivt att vi har fått ett tydligt svar, vilket är ovanligt vid matförgiftning generellt. Det är även, vad vi vet, första gången som förhöjda halter av lektin har påvisats som orsak till matförgiftning specifikt i Sverige, säger Sandra Wallström, livsmedelsinspektör vid Skellefteå kommun. 

Livsmedelskontrollen på Skellefteå kommun har sedan utbrottet, fört dialog med många av de drabbade, måltidsenheten och Livsmedelsverket. Måltidsenheten har också vidtagit åtgärder för att det inträffade inte ska upprepas. Uppföljande kontroller kommer att göras för att säkerställa att hanteringen av bönor och liknande livsmedel är säker framöver. 

Fakta: Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokade, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor. Lektiner förstörs och blir ofarliga vid tillräcklig blötläggning och efterföljande kokning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!