Tillbaka på klassisk bryggerimark

Utsikten ner mot älven fick dem på fall. De hade nästan lika väl kunnat hamna på den franska landsbygden, men istället blev det Skellefteå för krögarna Sarah och Jon Oskar Arnason och Runar Tor Larsen. Här finns plats för både klassisk gourmémat och en fläkt av Paris.

Vinflaskor på kylning i väntan på gäster, i bistron serveras bara franska viner.

Vinflaskor på kylning i väntan på gäster, i bistron serveras bara franska viner.

Foto: Robert Lundberg

SKELLEFTEÅ 2011-12-31 06:00

Det har börjat skymma ute och utsikten ner mot vattnet är hänförande. Här på det som kallas Bryggarbacken har Sarah och Jon Oskar Arnason och Runar Tor Larsen landat i en svart, stram restaurangbyggnad på 450 kvadratmeter. Ett hus som arkitektritats särskilt för ändamålet och där de själva fått vara med och tycka till när det gäller utsidan. Invändigt har de i princip haft fria händer.

- Byggnaden ligger faktiskt på en gammal bryggeritomt, när vi fick veta det så kändes det som ett tecken, säger Sarah Arnason och visar runt i dels den franska bistron, dels i gourmetresturangen.

Bryggargatan Restaurang & Bistro består numera av två helt skilda restauranger. Den klassiska gourmetrestaurangen (som öppnar på Trettondagsafton) är sobert inredd i ljusa, vilsamma färger. Här är ljudvolymen dämpad och i ett chambre separée finns möjlighet för ett slutet sällskap på 14 personer att båda äta och konferera utan att bli störd eller störa andra gäster.

Sarahs egen konst pryder väggarna. Genom en glasruta kan gästerna ha full insyn i vad som sker inne i köket där kockarna lagar till kulinariska måltider gjorda på
lokala råvaror av hög kvalitet, som kombineras med fina viner.

- Det ska vara en upplevelse att komma hit och en del av det är att se när kockarna jobbar i köket och de älskar det förstås.

Enkelt men gott
Kontrasten är stor i jämförelse med den franska bistron som ligger vägg i vägg och öppnade redan i början av december. Här finns plats för nästan 80 gäster och både ljudvolymen och tempot skruvas upp.

Maten är bra fransk husmanskost och bara franska viner.

Enkelt och gott i en rustik och hemtrevlig lokal, med fransk industridesign som tema.

Det som ögat fastnar på direkt är en stor tavla förställande en vacker fransk kvinna, signerad vännen Amanda Mendiant.

- Ett restaurangbesök planerar man nog ofta, men hit hoppas vi att gästerna ska komma mer spontant, menar Sarah Arnason.

Just Frankrike har länge varit ett populärt resmål och en stor inspirationskälla för henne och maken:

- Vi säger ofta att "Nu ska vi åka någon annanstans också" men ändå har vi en tendens att hela tiden hamna där, säger Sarah och menar att bistron i Skellefteå lika väl skulle kunna ligga ute på den franska landsbygden.

Att det nu blev Skellefteå istället beror på att alla bitar plötsligt föll på plats. Efter sex och ett halvt år med Restaurang Bryggargatan i Piteå kände de sig nöjda och samtidigt redo för nya utmaningar.

- När vi beslutade oss för att stänga i Piteå hade vi ingen klar bild över vad vi skulle göra. Det kändes vemodigt och vi ställde oss frågan "Vad gör vi?". Men samtidigt är vi väldigt mycket konstnärssjälar alla tre och har ett stort behov av att utmana oss själva hela tiden och tillföra något nytt. I den här branschen så jobbar man otroligt mycket och det är så viktigt att känna passionen, säger Sarah Arnason.

Erbjudande från Frankrike
Efter stängningen i Piteå (efter sommaren 2010) har hon hunnit studera en period. Jon Oskar och Runar Tor har bland annat ägnat sig åt en del konsultjobb och hjälpte exempelvis till med att starta den nya restaurangen uppe i Kåbdalis.

De fick en mängd olika erbjudanden, bland annat från Frankrike:

- Hade det bara varit jag och Jon Oskar hade det mycket väl kunnat bli det, men vår dotter Judith är tolv år och vi trivs verkligen i Piteå med familj och vänner.

Vara med och skapa
Valet föll istället på Skellefteå, kommunen hade den perfekta tomten nere vid älven. Byggrätten ägdes av ett privat bolag som även kunde bygga huset. Krögarna hyr lokalen av det privata bolaget. Att få vara med från början och skapa någonting kändes för bra för att tacka nej till.

- Men man kan säga att det är privata aktörers förtjänst att vi är här, utan dem hade det aldrig blivit så, säger Sarah Arnason som hoppas och tror att de två restaurangkoncepten ska gå hem hos Skellefteborna.

Ett och ett halvt år efter stängningen i Piteå har de nu landat på allvar i grannstaden. Sarah och Jon Oskar är fortfarande Pitebor och tycker att det fungerar bra att pendla de nio milen emellan. Gammelmormor rycker in som barnvakt åt Judith och har flyttat in i familjens gårdshus.

Sarah och Jon Oskar går om varandra och någon är ofta hemma.

I Skellefteå finns också en liten övernattningslägenhet.

Efter intervjun skyndar Sarah iväg för att förbereda inför kvällens gäster. I köket råder det redan full fart.

- För oss kommer det nog aldrig att vara lugnt, vi vill liksom alltid ha full action.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om