Inte oväntat är det Norrbotten och Västerbotten som står för i stort sett all försörjning av Europas behov av metaller.
- Regionen står för exempelvis 90 procent av Europas behov av järnmalm. Det är ganska häftigt, sade Per Weihed, som uppgav att länen är också stora vad gäller guld, koppar, zink och silver, och det ligger kvar betydande mängder i backen.
- Enbart Skellefteåfältet bedöms ha brytvärd malm för över 300 miljarder kronor, sade Luleåprofessorn.
Letas för lite
Han upplyste om att sett till behovet letas det alltför lite efter ny malm.
- Konsumtionen ökar med tre procent varje år men det görs få stora fyndigheter och lösningen är inte mer återvinning. Lösningen är att öka prospekteringen och uttagen i våra gruvor, och metaller som är ett grundämne försvinner inte. De tar aldrig slut, sade Per Weihed, som kommenterade LKAB:s beslut att återuppta prospektering.
- Det var bra att de tog sitt förnuft till fånga.
Per Weihed pekade på att behovet av metaller ökar hela tiden. Under en livstid förbrukar en person 1700 ton mineraler och idag förbrukar vi mer än vad som produceras.
- Befolkningarna ökar hela tiden och det driver metallutvecklingen framåt, sade Luleåprofessorn, som tog upp att det är ett problem att Europa har så låg grad av självförsörjning.
- Sverige är bäst i Europa, men Europa är sämst i världen vad gäller självförsörjning, sade Per Weihed, som menar att det är inte realistiskt att minska metallanvändningen.
Måste upp
- I dag pågår det 90 prospekteringsprojekt i Sverige. Just nu läggs det 800 miljoner kronor på det, men siffran måste upp för att klara självförsörjningen i Europa, fortsatte Per Weihed.
- Det råder all time high även inom prospekteringen. Det är nödvändigt och här har regionen stora möjligheter, sade Weihed, som sade att nu är det läge för Norrbotten och Västerbotten att lyfta fram sin mineralförmåga inom EU.
Och det är läge att tjäna pengar. Just nu är guldpriset 5 200 kronor per uns (31 gram).
Dessutom påpekade Per Weihed på vikten av att få medier att skriva mer positivt om gruvnäringen.
- Det ges en negativ bild av gruvnäringarna i media. Men frågan är om det som skrivs är baserat på fakta, sade han.